maanantai 11. elokuuta 2014

Liikaa saippuaa ja öljyä?

Viime lähijaksolla meillä oli yhtenä päivänä varusteoppia. Kävimme läpi hevosten erilaisia varusteita ja opettaja laittoi meidät miettimään millainen omaisuus lepää esimerkiksi 15 hevosen tallin varustehuoneessa (noin 30 000 euroa keskinmäärin...). Ja hän myös kertoi meille nahkavarusteiden huollosta. Tässä yhteydessä hän kysyi kuinka moni puhdistaa ja rasvaa varusteet kerran viikossa tai useammin. Yksi myönsi pyyhkivänsä hiet pois jokaisen käyttökerran jälkeen ja tarvittaessa saippuan kanssa. Jokunen mutisi jotakin nyökytellen. Kuinka moni kerran kuussa tai useammin? Muutama käsi nousi pystyyn ja loput vilkuilivat toisiaan hieman noloina. Nämä loput (minä mukaan lukien) nostivat kätensä posket punottaen kun kysyttiin kuka huoltaa varusteensa kerran kuussa tai harvemmin. Yllättäen opettaja sanoi, että kerran kuussa on hyvä ja että parempi nahalle harvempi pesu ja rasvaus kuin liian usein tapahtuva. Eli me jotka olemme laiskoja puhdistajia teemme nahalle vähemmän hallaa kuin ne jotka läträävät aineiden kanssa päivittäin tai viikoittain. HUH! Tosin hän painotti, että hiki olisi hyvä poistaa aina puhtaaseen veteen kostutetulla sienellä tai rätillä käytön jälkeen, jottei se haurastuta nahkaa ja ompeleita.


Varusteiden oikeaoppinen huolto on aika helppoa:

1. Älä käytä valjasöljyä vaan mieluummin rasvaa. Öljy voi tehdä nahasta purukumimaisen tai kokonaan veltostuneen joustamattoman ja helposti repeävän. Tämä siis tulos liiallisesta öljyn käytöstä.

2. Rasvaa uudet nahkavarusteet aina heti kevyesti ennen käyttöönottoa.

3. Säilytä varusteet kuivassa tilassa jonka lämpötila on +10-15 'C. Loimia ei saisi kuivattaa samassa tilassa, sillä ilmankosteus kasvaa liian suureksi ja nahka homehtuu -> nahka ja ompeleet haurastuvat.

4. Ei suoraa auringonvaloa eikä muuta kuumaa lähistölle (kuten lämpöpattereita tmv.)

5. Varusteet pestään vain kun ne sitä tarvitsevat, kuitenkin vähintään kerran kuussa.
 
6. Kuraiset (ja suolaiset, mikäli kenttää/rataa suolataan) varusteet kannattaa puhdistaa heti. Nahkalta voi suihkuttaa pahimmat hiekat huoletta juoksevalla vedellä ja tämän jälkeen ne tulee puhdistaa hyvällä saippualla. Pienellä vesimäärällä hiekan hinkkaaminen naarmuttaa nahkaa.

7. Käytä pesemiseen lämmintä vettä, se irrottaa lian parhaiten. Vaihda vesi kun se on likaista.

8. Saippua saa vaahdota vain kevyesti (minimaalisen pienesti). Valitse saippua joka sisältää mehiläisvahaa, se hoitaa nahkaa. Huuhtele saippua huolellisesti pois veteen kostutetulla sienellä ja kuivaa pyyhkeellä. Liiallinen saippuan käyttö ja sen huono huuhtelu haurastuttaa nahkaa ja ompeleita.

9. Rasvaa vain kun tarve vaatii, ei tavan vuoksi. Rasva levitetään juuri pestyyn ja kuivattuun nahkaan johon se imeytyy parhaiten. Pyyhi imeytymätön rasva pois. Liiallinen rasvaus/öljyäminen tuhoaa lopulta ompeleet.

10. Tarkista pesun yhteydessä ompeleet sekä solkien ja nahan kunto.

Oikeiden aineiden valinnassa kannattaa luottaa nenäänsä. Kaikki mikä haisee tinnerille tai muulle pistävälle/voimakkaalle (kenkälankille) ovat huonoja, hunajalle (mehiläisvaha) tuoksuvat puolestaan hyviä valintoja. Kotimaiset valmisteet ovat luotettavia, mutta toki löytyy myös erittäin laadukkaita brittiläisiä ja muita tuotteita.

Ja sitten puunaamaan! Vai...? ;)

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus :) Mukava huomata, että tietystä laiskuudesta on joskus hyötyä ;)

  VastaaPoista
 2. Mäkin olen superlaiska varusteiden puunaaja.. Itseasiassa pahimmat paskat huuhtaisen aina suoraan hanan alla ja kuivaan vaan pyyhkeellä, puran, pesen ja öljyän kamat kerran kesässä, pelkällä saippualla pyyhkäisen aina just ennen kisoja. Oon ollut ihan yllättynyt, kuinka hyvänä mun neljä vuotta sitten ostetut halpissuitset on pysyneet, vaikka ovat päivittäisessä käytössä! Ovat tosi pehmeät ja "laadukkaan" nahan tuntuiset.

  Kerron salaisuuden: Öljysin ne ennen käyttöönottoa kolmena iltana, niin paljon öljyä kuin suinkin vetivät. Sen jälkeen pesut kuten yllä selitin (eli joskus ja jouluna). Olen ottanut tavaksi muidenkin uusien nahkavarusteiden kanssa, ei aina tarvi olla satasen suitset, jotta saa kestävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on ihan totta! :) Onhan ne tosi tosi halvat sitten aika kuivia ja ompeleet repeilee heti, mutta semmoset 40 e suitset on miullaki kyllä kestäny vuosia hyvänä. :)

   Poista
 3. Tosi mielenkiintoinen postaus!
  Mitkä tuotteet (saippua ja rasva) sitten olisivat parhaimmat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En ole kauhean montaa eri tuotetta testannut, joten on mahdotonta mennä sanomaan mikä on paras. En muista mikä saippua nyt on käytössä koska sain sen tutulta, mutta olen ostanut varmaan ysäriltä asti Belvoir-saippuaa ja Tallipoika-rasvaa. Belvoirissa ei kylläkään ole mehiläisvahaa. Kannattaa lukea niitä sisältöjä kaupassa ja nuuhkutella. Mehiläisvahaa sisältävät tuotteet tuoksuvat hunajalle. :)

   Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)