maanantai 28. heinäkuuta 2014

Luokkivaljastus (Video)

Toiveisiin on vastattu ja tässä on nyt luokkivaljastuksen lyhyt oppimäärä videon ja kuvien muodossa. :) Länkikaavan teosta tulee video erikseen. Kiitos Hannelle suuresta työstä!

VIDEO LÖYTYY TÄSTÄ.

Tässä kuvat vielä solmuista:

Aisaremmin solmu (siansorkka).
Oppimani tapa kiinnittää rinnustin. Aloitettu kiertämään vastapäivään.
Luokeista vielä sen verran, että rautaluokki on tarkoitettu työajoon, joka tapahtuu enimmäkseen käynnissä. Jos haaveilet elää riemullisen hetken ja tehdä reippaan rekiretken, suosittelen kevyttä puuluokkia. Rautaluokki nimittäin keikuttaa, heiluttaa ja rumputtaa koko valjastusta ravatessa ja ei varmastikaan tunnu kovin miellyttävältä. Puuluokkeja voi löytää hyväkuntoisina vanhojakin, mutta niitä myös tehdään työhevoskursseilla ja muutenkin tilauksesta. Kannattaa kysellä alle laittamistani linkeistä löytyviltä ihmisiltä.

Luokkivaljaita valmistaa mm. Velj. Wahlsten Oy ja Valjastukku. Googlaamalla "mäkivyöt" löytyy muutama jälleenmyyjä jolta voi omansa lunastaa. Löytyy rinnustinremmit ja harjustinremmit ja kaikki. Markkinoilla olevissa aisaremmeissä on yleensä keskellä metallinen rengas, jonka läpi voi halutessaan pujottaa remmin lenkiksi aisan ympäri, mikäli ei halua siansorkkaa käyttää.

Valjastusohjeita, solmujen ohjeita (myös rahkeiden solmu) löytyy Työhevosharrastajien sivuilta ja sieltä löytyy myös länkiseppiä. Yksi länkien valmistaja on myös Matin puupaja jonka sivuilta löytyy myös rahjesolmu ja erilainen tapa kiinnittää rinnustin. Kannattaa lisäksi selailla Suomen Työhevosseura ry:n sivut.

Täällä on video työhevoskurssilta jossa päästään Selman kyytiin ja edesmennyt ruunani Kaurahattu vetää myös kuormaa. Valjastus siis tositoimissa. ;) Pakkasta -30 astetta..

15 kommenttia:

  1. Kiitos havainnollistavasta videosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä! :) Kiva jos onnistuin olemaan havainnollistava.

      Poista
  2. Himpun verran kuvaaja tarttee vielä harjoitusta =D Mutta ihmern hyvinhän tuo kamera pysyy paikallaan enempiä heilumatta, kun pikku linssilude pureskeli samalla kuvaajan ponihäntää XD

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä ja havainnollistava video! Itseäni kiinnostaisi opettaa oma hevoseni "työajoon", kentän lanausta eurolavalla tai muuta vastaavaa, vaihtelua pelkkään ratsasteluun. En vain oikein tiedä, missä sitä voisi opetella? Mistä noita länkivaljastusvarusteita voi ostaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos hevosesi on opetettu rekiajoon, niin lanaus ei ole ongelma. Jos sitä on ajettu vain kärreillä, se voi säikähtää takajalkoihin tulevia aisoja (luokkivaljastuksessa aisat tulevat paljon alemmas kuin kärreillä). On myös sen luonteisia hevosia jotka eivät hätkähdä mitään. Työhevoskursseille kannattaa mennä kyselemään opetusapua (katso yllä linkatut ositteet). Länkien kanssa käytettäviä valjaita on kahta sorttia: TAMPPIvaljaat ja LUOKKIvaljaat. Tamppivaljailla vedetään työkärryjä joissa on lyhyet aisat ja monia työkoneita, valjastus on hieman erilainen ja siinä ei siis ole luokkia. Luokkivaljastus vaatii pidemmät aisat. Molempia valjaita löytyy ainakin Hevarilta: http://www.hevari.fi/product_catalog.php?c=31 Hevarilla tamppivaljaita nimitetään näköjään "työvaljaiksi". Käytettynä löydät tekstissä olevien linkkien markkinoilta tai hevostalli.net:in markkinoilta kohdasta "valjaat". Voit myös jättää esim Työhevosharrastajien markkinoille ostoilmoituksen luokkivaljaista. Länkiä ei välttämättä kannata ostaa köytettynä (harvemmin sopivat ja kipeyttävät sitten hevosen), vaan ennemmin teettää länkisepällä. Jollet löydä sopivia länkiä ja henkilöä joka ne osaa sovittaa hevosellesi. :)

      Suosittelen tosiaan työhevoskurssille osallistumista oman hevosen kanssa tai ilman ja kyselemään mahdollisimman paljon niiltä kaiken kokeneilta vanhoilta hevosmiehiltä. :)

      Olen opettanut Selman ja jo myymäni Ahon Humun itse rekiajoon niin, että ensin on ohjasajettu taluttajien kanssa ja tallissa kiinni ollessa valjastettu luokkivaljaisiin ja käsin silitelty aisoilla takajalkoja. Sitten syksyllä kun lunta tulee laitumille pari senttiä, ollaan laitettu liistereki perään ja taluttajan kanssa vedetty hyvin loivilla kaarilla. Tiukoissa kurveissa aisat osuu kintuille ja tottumaton saattaa potkia. Pukittaessa jalka menee helposti aisan ulkopuolelle (aisa jää takajalkojen väliin). Siksi käytän varsoilla rekiajossakin potkuremmiä. Kaikki hevoset eivät koskaan hyväksy työajoa ja toiset taas voivat ensikerralla olla jo kuin vanha tekijä. Joka tapauksessa suosittelen opetushetkiin mukaan jotakuta kokenutta henkilöä. :) Toivottavasti haaveesi toteutuu!

      Poista
    2. Ja ehkä laadukkaampia valjaita (ainakin hinnakaampia) löytyy myös täältä: http://www.tallivaruste.fi/tyoajovarusteet-c-79.html

      Poista
  4. Kiitos laajasta vastauksesta! Täytyykin alkaa perehtymään... Vitsi piileekin siinä, että mun heppaa ei ole ajo-opetettu missään vaiheessa. Omistan latvialaisen järkäleen, joka on kyllä nimenomaan mallia "ei hätkähdä mistään". Olen sitä ohjasajanut hyvällä menestyksellä, eikä se panikoi, vaikka joku osuu kinttuihin. Yksi koiristani on flexin narulla kiertänyt humman jalkojen ympäri, eikä ruuna edes liikahtanut, joten uskoisin, että se ei olisi aisoistakaan millänsäkään.
    Mulla on yhdet mummolan vintiltä löydetyt länget, joita voisi kokeilla... Mistähän löytäisi sovitusohjeet, vai päteekö siinä sama kuin satulansovituksessa (eli pääasiassa maalaisjärki..)?

    Löysin blogisi vasta hiljattain ja pääsit kyllä kirjanmerkkeihini :) Jään seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No heppasi kyllä kuulostaa juuri sopivalta! :D Sovitusohjeita oli vähän tuossa videolla lähinnä sopivasta pituudesta ja mihin vetopiste pitää hepallasi tulla. Voit vaikka teipin laittaa kaulalle pisteeseen joka tulee sivusta katsottuna 1/3 hevosesi kaulan leveydestä lavan edessä. Siis sama kohta mitä tuossa alussa selitin vetopisteestä ja rahkeiden paikasta. :) Sitten kun sovitat länkiä, katsot osuuko länkien palko (vetopiste/rahkeiden kiinnityspiste) teipin kohdalle. Länkien pitäisi olla rinnustimen ollessa kiinni hevosen pinnassa tiiviisti, mutta käden pitää mahtua väliin, samalla ajatuksella kuin satulan paneelien kanssa. Tasainen tuntuma kaulaan, ei puristuskohtia jne. Tuloillaan on vielä video länkikaavan teosta (osa länkisepistä osaa valmistaa länget "etänä" kun hevosestaan tekee pahvisen länkikaavan jonka postittaa sepälle) ja siinä videolla muistaakseni puhun enemmänkin siitä längen sovituksesta. :) Jospa sieltä mummolan vintiltä löytyisi vielä ne kakkula-aisat, jotka on hirmu hyvät lanauksessa? :D

      Tervetuloa seuraamaan ja kiva jos tykkäät meidän toilailuista. ;)

      Poista
  5. Missä se on se peukutusvaihtoehto täällä kommenttiboksissa? :D
    Mä löysinkin teidän kentänlanausvideoita ja muita jo.. Saatan viettää vuorokauden jos toisenkin tota sun blogiarkistoa selaillen :P Voi olla, että mummolan vintistä löytyis vielä yhtä sun toista käyttökelpoista, harmi kun etäisyyttä on yli 700km. Meidän mummola on vähänniinkuin jäänyt mätänemään pystyyn kun kellään ei ole inspiraatiota ostaa tai laittaa paikkaa kuntoon. Taannoin pelastin noi länget, pitäis päästä tonkimaan uudemman kerran, mitä kaikkea en noteerannut kun ei ollut tietotaitoa!
    Heti huomenna meinaan sovittaa noita löytölänkiä ja sen mukaan lähdetään sitten suunnittelemaan tätä kentänlanaushommaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos saat inspiraatiota! :) Siinähän sulla menee aika rattosasti kun luet kaikki kirjotukset läpi! :D Ilmottele sitten miltä länget vaikuttaa. :)

      Poista
  6. KIITOS!!! Tätä on odotettu =)

    VastaaPoista
  7. Ole hyvä! :D Ja eikun Vipsua reen eteen jouluksi. ;)

    VastaaPoista
  8. Hei, olisiko mahdollista saada tuosta kaarisetolkasta tarkempaa kuvaa, jos teettäisin saman tapaisen omalle putelleni, jolle nahkasetolkka ei käy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Googlehaulla löytyy hyviä kuvia erilaisista versioista ja kunnostetuista malleista. Työhevosseurojen markkinapalstoja kannattaa myös vilkuilla sillä silmällä. :)

      Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)