maanantai 25. toukokuuta 2015

Mikrovaurio

Hyviä uutisia, jalka näyttää sisäpuolelta paljon paremmalta kuin ulkopuolelta! Eläinlääkäri nauroi lähtiessään että "Meinasin sanoa että ihan hyvältä näyttää, mutta kun tuota jalkaa näin kattoo ni ei se lause sopinut siihen. Mutta siis kuvassa näytti!"

Punainen viiva osoittaa jalan normaalin profiilin...
Diagnoosi on siis mikrovaurio pinnallisessa koukistajassa aivan tuossa polven alapuolella. Ultrassa näkyi "harvakaikuisuutta" vain siinä kohdassa ja se oli samanlaista kuin vanhan jännevamman paranemisvaiheen loppupuolella. Eli vaurio on aivan minimaalinen. Siksi tamma ei onnu sitä. Jännetupilla ei ole tulehdusta eikä nestettäkään nyt ollut mainittavasti.

Hyppääminen ja laukkaaminen jätetään pois pariksi viikoksi. Kylmäämisestä ei ole samanlaista hyötyä tässä kohtaa kuin olisi pahan vamman akuuttivaiheessa (kun koitetaan estää vamman laajentuminen kudoksissa), mutta eihän se ikinä pahaksikaan ole. Pintelit olisi hyvä pitää edessä kunnes on parantunut, mutta luulenpa että eiköhän niitä pidetä Selman elämän loppuun saakka. Tämä jalka on kuitenkin se heikoin lenkki ja suppuisuutensa takia aina alttiina reagoimaan milloin mihinkin. Samoin kylmäyssavea laitan jatkossakin. Nyt olisi erittäin hyvä kohde hirudoterapialle eli iilimatohoidolle. Laseria voisi kokeilla myös.

Huh. Kylläpä helpotti.

Selmalle tuli postissa myös käytettynä ostamani Snuggy Hoods -ihottumaloimi, joka nyt ehkä on hätävarjelun liioittelua, mutta se on kyllä huomattavasti istuvampi ja varmasti miellyttävämpi Selmalle kuin tähän asti käyttämänsä. Irrotin siitä heti kättelyssä hapsut otsalta, sillä Selmalle meinasi tulla hätä kun se ei nähnyt kunnolla. Eikä se oikeastaan tarvitse naamalla suojaa. Sillä on aina ollut lyhyt pumpulitukka tuo etuharja (ei siis ole ikinä yltänyt silmiä suojaamaan) eikä sillä silmissä ole ollut ötököitä.

"Tää on siis niiiiin NOLO."
Periaatteessa nuo korvahuputkin ovat vähän turhat, mutta eipähän mene mäkäräiset syömään korvia ja jos alkaa tulla vettä niin ei Hänen Korkeuttaan harmita kun korvaan sataa (mikä ihan oikeasti on Selmalle kriisin paikka). Vertailen näitä kahta loimea myöhemmin tarkemmin. Viime syksynähän Selma hankasi etutukastaan 2/3 pois kun polttiaiset tekivät loppuhyökkäyksensä. Siksi tämä loimi on kyllä aarre. Vaikka sitä kutittaisi vain syöty valkuainen, se ei pysty katkomaan jouhiaan hangatessaan. Loimien kanssa täytyy ruokintaan lisätä D-vitamiini tietysti kun sitä ei pääse iholla muodostumaan auringon avulla..

Vasta nyt Selma alkaa pudottaa loputkin talvikarvastaan. Se on tietysti vähän hankalaa loimen kanssa jossa on mahapussi. Siellä on sitten karvalaattoja kun loimen riisuu... Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja mistäs sen tietää vaikka Juhannuksena tulisi lunta. ;)

8 kommenttia:

 1. Hienoa, että saitte hyviä uutisia!
  Pitäisköhän hommata ihan piruuttaan Vihrullekin tollanen huppuviritelmä, vaikka se ei tarvitsekaan... Sen laidun on ihan tien vieressä, niin olisi ohikulkijoillekin ihmettelemistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mieli keveni reippaasti! :)
   No joo, alkaa tuntua että kesät vaan pahenee vuosivuodelta noitten verenimijöiden takia. Itselläkin on pinna tiukalla odotella polttiaisten syötävänä että lauma saa väkirehunsa syötyä ulkoruokinnassa. :( Hyi hele. Ja kun ainoa edes hieman tehoava karkote tuntu olevan Dr. Repel mikä onkin n. 35 e /pullo (ja niitä meni viime kesänä 2,5 pulloa kun pesin kuitenkin aina liikutuksen jälkeen niin oli päivittäin lisättävä..) niin hyvä hinta tulee jo myrkyille. Siihen vielä rauhoittavat ja hoitavat liemet päälle niin tosiaan alkaa huidella hinta siellä 200 e pintaan per laidunkausi. Että siinä mielessä loimi, joka on kuitenkin korjattavissa kotikoneella jos sattuu repeämään, maksaa itsensä takaisin hyvin äkkiä! Etenkin jos sattuu käytettynä löytämään tällaisen aarteen kuin minä. :) Eikä edes haittaa minua ne "Ai kamala, onko sillä kesäihottuma??" -kommentit. Nykyään alkaa yhä useampi pukea terveitäkin hevosia kun todellakin ötökkäpopulaatiot vaan kasvaa ja kasvaa.

   Poista
 2. Minä ainakin puen terveellekin mielellään ötökkäloimen, nämä kesät ovat nykyään ihan mahdottomia. Meille tuuli harvemmin osuu ja hevoset tummia - ötökät kiusaavat niitä ihan mahdottomasti. Salama kasvoi vanhasta seeprakuosiloimestaan (Bucas) ulos ja pohdin Snuggy Hoodsin ja Horsewaren välillä, valitsin lopulta jälkimmäisen. Se onkin melkoinen lainapeite, mutta hyvässä mielessä siis. VIelä ei ole testattu, lähipäivinä sen saa kuitenkin jo ehkä pukea. :)

  Ja onni onnettomuudessa tuon jalan suhteen, joskus näinkin päin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä hyvä loimi säästää paljolta stressiltä. Niin hevosen kuin omistajankin. :) Eihän se ehkä niin kansallisromanttista ole ne muumipapat laitumella vs loimettomat, mutta kyllä eläimen helpottaminen menee minulla ainakin esteettisyyden edelle. :D Ja aika monella muullakin.

   Poista
 3. Hyvä, että uutiset olivat hyviä! Tulee ihan ritarihevonen viimeisestä kuvasta mieleen vaikka onkin pistetty pyjamaan ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nauroin itekin että muumi, eikun ritariratsu, eikun muumi.. xD

   Poista
 4. Hienoa, ettei ollut pahempaa! Eilen illalla kun olin ponin laitumella, tuli kyllä mieleen, pitäisikö hankkia sillekin hyönteisloimi. Vaikkei ole mitään ihottuman tapaistakaan niin ötökät saavat ponin ihan raivoihinsa. Polttiaisiin ei auta oikein hyönteiskarkotekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja polttiaiset menee useimmista hyönteisloimistakin läpi. :/ Ihottumaloimet melkein ainoat polttiasten pysäyttäjät. Kaiholla muistelee 90 -lukua, kun paarmat ja mäkäräiset oli ainoat ongelmat. Huooh...

   Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)