perjantai 10. lokakuuta 2014

Vino hevonen

Minulla kävi tuuri. Nurmeksessa on tietämättäni käynyt hieromassa parhaita ravihevosia todella osaava hieroja, Tallinnassa asuva Timo Qvick. Musti pääsi kasvattajansa ja omistajansa kautta nauttimaan Timon käsittelystä maanantaina. Ja koska olen kiinnostunut omasta mussustani, kysäisin josko Herra Hieroja ehtisi kopeloida Selmankin läpi, kun nyt kerran tallillemme tuli. Ja sehän onnistui! Jipii!

Selman ongelmalista on seuraava:
- Se on vino niin, että takajalat kulkevat etujalkojen uran oikealla puolella
- Ottaa oikealla takajalalla lyhyempää askelta
- Puree oikeaan ohjaan
- Ei taivu oikealle rehellisesti
- Ristiselän kohdalle tulee ajoittain monttu
- Ristiselän etupuolella olevat nikamat nousevat ajoittain ylemmäs.

Selman tyyli mennä "suorana". Ihan ite piirsin. ;)


Tästä kuvasta käy hyvin ilmi Selman ristiselän ongelmat: selän linja kohoaa ensin ylös, sitten alas (si-nivelen kohdalla) ja sitten taas ylös.


Laukka sillä vaihtelee, välillä oikea on parempi - välillä vasen. Ongelman alku ja juuri on noin 99% varmuudella kesällä 2013 sattunut tapaturma, jossa terävä pajukeppi upposi laitumella Selman oikeaan nivuseen (juuri tissin ja takajalan liitoskohdan väliin) n. 10 cm syvyyteen. Kaiken tämän kerroin Timolle.

Hän kävi koko hevosen läpi, eikä mikään paikka vaikuttanut erityisen kipeältä, kunnes hän pääsi ristiselän alueelle. Montun kohdalla oleva SI-nivel oli arka, mutta lihakset molemmin puolin rankaa ristin alueella olivat syvältä aivan kivikovat. Varsinkin vasemmalta puolelta. Tämä lihaslukko aiheuttaa myös tuon Selman selkäprofiilin aaltoilun. Hetken hieronnon jälkeen Selman selkä näytti sivusta jo melkolailla suoralta eikä ylämäki-alamäki-ylämäki -henkiseltä. Sitten Timo pyysi jotakin millä voisi mitata pientä pituutta, tarjolla oli tyhjä lääkeruisku. Hän mittasi ensin oikealta puolelta viimeisen kylkiluun ja lonkkakyhmyn välin ruiskun avulla ja sitten kiersimme vasemmalle puolelle. Hän näytti näin minulle, että tuo sama väli oli vasemmalla puolella noin 4 cm lyhyempi! Selma siis kulkee lantio vinossa ja vasen puoli on kokoajan jännityksessä.

Kipuilevat jumipaikat punaisella, X = si-nivel joka arka, viiva demostroi kuinka vinossa Selman lantio on koko ajan ollut.


Kysyin oitis onko se rakennevika, mutta Timo sanoi sen olevan lihasperäinen juttu. Sitten ääneen pohdiskelin, että vaatii varmasti useamman käsittelyn että siitä päästään, mutta Timo kertoi Selman vastaavan hierontaan erittäin hyvin ja yhdelläkin kerralla saadaan varmasti "ihmeitä aikaan". Ensimmäistä kertaa kuulin myös sen, ettei avorunko olekaan pelkästään paha asia. Se tosin tuottaa juuri noille ristin lihaksille enemmän töitä kuin tiivis runko, mutta kun lihakset saadaan pidettyä kunnossa ja voimakkaina, saa hevonen liikeeseensä vipuvartta pitkästä lantiosta.

Timo hieroi Selmaa tunnin ja olin todella vaikuttunut muutoksesta. Mittasimme hieronnan lopuksi uudelleen lonkan ja kylkiluun välin molemmilta puolilta ja ne olivat jo yhtä pitkät. Etuosasta Selma reagoi vähän oikean puolen rintalihaksen kiinnityskohtaan, mutta ei merkittävästi. Tilasimme Timon käymään uudelleen kuukauden päästä. Haluan nyt todellakin eroon tuosta ongelmasta lopullisesti. Lisäksi Timo sanoi, että Selman nelipäinen reisilihas on liian heikko - jos sen polvi ei olisi muuten vakaa, se menisi helposti sijoiltaan koska lihas ei tue sitä tällä hetkellä yhtään. Lääkkeeksi kiipeilyä mahdollisimman hitaassa tahdissa, vaikka pysäyttäen kesken ylämäen. Selma on aika eripari lihaksistoltaan tällä hetkellä, kun eteen on tullut massaa (lihasta, ei läskiä siis) nopeammin kuin taakse. Ei ole kovin vauhdikasta muutenkaan tuo hevosten lihasten rakentaminen ja me ollaan päästy vauhtiin vasta kesällä.. :) Mutta mäkiä täältä löytyy kyllä!

Lähdin itse kouluun tiistaina ja Selmallakin oli hieronnan jälkeinen lepopäivä, mutta keskiviikkona Mira ratsasti sen läpi kokeillakseen onko muutosta havaittavissa. Olipa kiva saada seuraavanlainen viesti:

"PimpulaPampula ratsittu. Puri edelleen oik. ohjaan, mutta ei niin pahasti ja lopussa sain sen ihan rehellisesti taipumaan oikeelle niin ettei se takapää karkaillu omille teilleen. Liikkeet oli tosi letkeet ja rennot ja heti alkuunsa tuli hyvin eteen-alas, mitä se ei yleensä oo ihan noin vaan tehny. Tein paljon joka askellajissa siirtymiä ja laukassa lisäksi tempon vaihtelua, sainki aika mukavasti varsinki vasemmassa laukassa lyhenemään ja jopa hivenen nousi edestä, aika hyvä!" -Mira

Itse kävin Selmalla eilen ajamassa n. 18 km lenkin ja kyttäsin suorutta koko ajan ja eritilanteissa. Ajoittain tamma meni kohtalaisen suorassakin, mutta välillä takapää meni hiukan enemmän oikealla kuin etupää. Ei kylläkään lähellekään niin selvästi kuin ennen, muutamia senttejä vain. Tänään kävin harjuilla kiipeilemässä ja tuli Selmalle hiki vaikkei meillä varmaan mennyt kuin vajaa tunti. Oli nimittäin kunnollisen jyrkkiä ja suhteellisen pitkiä mäkiä. Pystytukassa piti roikkua että pysyin kyydissä. ;)

Hienoa että saatiin omille ristiselän-jumi -epäilyille vahvistus ja lääke. Hyvähyvä mieli. :) Ja hyvä mieli myös siitä, että sain koulussa yrittäjyysnäytön läpi!

 

9 kommenttia:

 1. Olipas havainnollistavat piirroskuvat! Ja hieno homma, että saitte korjausapua vinouteen ammattilaiselta :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Toivotaan että liike ja suoruus paranee. Ensi kuun alussa Timo tulee uudelleen, niin nähdään onko hänen käteen eroa. :)

  VastaaPoista
 3. Tuntuu, että kaikilla tai ainakin useimmilla hevosilla on ristiselkäongelmia..mikähän niihin pohjimmiltaan johtaa?

  Tämä hierojaguruhan varmaan kiertelee Suomessa laajemminkin, nyt alkaa googletus, mutta jos sinulla olisi suoraan tarjota yhteystiedot niin kiitos ;) Vaikka Vipsu on kantavana voisin yrittää värvätä meille konsultin..selkä oireilee taas niin hankalasti..

  Tosi hyvät kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kiertelee! Sähköposti hälle on timo2006@netti.fi, ainakin käyntikortin mukaan. :) Kantaviahan ne ei yleensä käsittele, mutta aina voi kysyä oisko mitään mitä voi tehä.

   Poista
  2. Ja kyllähän se rakenne altistaa (pitkä lanne) ja sitten tietysti nuo kaikki tapaturmat, tarhassa liukastelut... Mistä näistä aina tietää. :/

   Poista
  3. Täytyypä laittaa gurulle postia menemään =)

   Poista
 4. Pitkälanteisen juuri noin päin vinon hevosen omistaja ilmoittautuu! :/

  Tähän olen saanut tarkinta ja parasta apua ulkomaiselta hevososteopaatilta ja hevoskiropraktikolta joka onneksi pitää ell klinikkaa 40km meiltä :)

  Ratsain parhaat suoristusneuvot olen saanut akateemisen ratsastuksen taitajilta, myös netistä löytyy loistavaa suoristus ja synnynnäisen asymmetrian infoa, laitan linkit näkyviin jahka kerkeän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noni, ei olla yksin! :D Hei kiitos miljoonasti jos viitsit laittaa linkit!

   Poista
 5. Hei, mielenkiinnosta kyselen, "tiputtaako" sun hevonen ratsastajaa helposti oikealle? Mun SI-vaivaisen hevosen selän profiili on vähän samanlainen, ja sillä myös esiintyy jumeja ristin alueella (niitä on toistauseksi käsitelty ote-hieronnalla). Samoin hevoselle on ollut tapana kulkea takaosa hiukan oikealla, ja vasen takanen on astunut etujalkojen väliin. Tätä on kuitenkin aika paljon saatu korjattua, meillä suoristusta on tehty Science of Motion-ideologian avulla. Täytyypä muuten mennä mittailemaan hevosen lonkan vinouksia kun tallille pääsen! Muuten rakenteeltaan mun hevonen on enempi sellainen rungostaan kompakti ja pitkäjalkainen. Valitettavasti sen historia ei ole tiedossa kuin parilta viime vuodelta, jonka on ollut mulla. Tuontihevosesta kun on paha sanoa mitä lapsuudessa/nuoruudessa Saksassa on sattunut ja tapahtunut.

  VastaaPoista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)