torstai 29. toukokuuta 2014

Värien ihmeellinen maailma

Minua on kiehtonut Selman väritys siitä asti kun ensikerran näin sen myynti-ilmoituksen jossa se mainittiin. Kulorautias. En ollut koskaan tavannut sen väristä hevosta. Eikä niitä syntynytkään vuoden 2005 vuosikertaan kuin 3 kpl (suomenhevosia siis), joista Selma on yksi. Värien periytyminen ei ole aivan yksinkertaista kun ottaa huomioon kaikki eri muunnokset ja muunnosten muunnokset. Huvikseni kasasin yhteen Selman sukutaulun jossa näkyy vain värit ja säkäkorkeudet. Tässä se on:

Tästä cocktailista syntyi siis 159 (tai ehkä jo 160) cm kulorautias hamppujouhinen yksilö. Säkäkorkeus periytyy kaikkein suurimmalla todennäköisyydellä, mikä on huomattavissa tässäkin sukutaulussa. Värit taas eivät mene aivan niin loogisesti. Täytyy tosin muistaa, että hevosia on kautta aikain tunnistettu värin puolesta myös pieleen. Tunnistaminen ei ole helppoa koska pollet tykkää vaihtaa väriään vuodenaikojen lisäksi ihan vain vuosittain huvikseen. Siinä mielessä isot hatunnostot tunnistajalle joka tunnisti, että tästä...


...tulee isona tämä:Mielenkiintoista luettavaa muille väreistä kiinnostuneille löytyy ainakin seuraavista luotettavista lähteistä:
Hippoksen opas väreistä pdf:nä
Suomenhevosten värien jakauma vuosina 1990-2012 Eero Perttusen tekemänä (linkki siis löytyy tuolta sivulta)

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista tekstiä jälleen! Melkoisesti muuttunut Selma ulkonäöllisesti, ollut kyllä todella kristallipallo mukana tunnistajalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joo, ei voi kuin ihmetellä! Vaikka niin se on poikansa Seppokin aikamoinen kameleontti. tunnistusaikaan oli ihan todella tumma ja tunnistajalle sanoin, että luulen sen tulevan kulorautiaaksi. Hän olisi halunnut laittaa punarautiaaksi, mutta kun intin ettei voooi olla punarautias kun emä on kulo ja isäkin tumma (ööh.. millähän perusteella minä sitäkin intin.. :D) niin laittoi sitten tummanrautiaaksi. Noh, viime kesän Seppo oli ihan puhdas liinahtava punarautias ja vähän tuli olo, että olisinpa vaan pitänyt suuni kiinni. :P Mutta kas kummaa, tänä keväänä sieltä talviturkin alta onkin kuoriutunut melko pitkälti Selman värinen tapaus... Liinakkokaan se ei taida olla vaikka se sille väriksi merkittiin. ;) Jännää. Ja jännää nähdä mikä Huldasta tulee.

      Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)