keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Lunta palloon

Selma on pidellyt virusarteriittiaan leppoisasti. Se lomaili totaalisesti kuusi päivää, jolloin mittattiin aamulämmöt ja seurattiin takajalkojen turvotusta. Kuumetta ei tullut minään päivänä ja neljäntenä päivänä turvotus oli hävinnyt. Lunta tuprautti ensimmäisen kerran viime viikolla, välillä se suli ja sitten sitä tuli viikonloppuna eiliseen asti sellaiset 20 cm. Koska en halua pitää "turhaa" seisomista liikaa yllä, arvelin siirtyä kävelyliikutukseen kun oireet näkyvästi helpottuivat ja Selma oli pirteä. Kesäkengät saatiin irti. Niinpä kaivelin reen esiin heti kun maa oli valkea ja suuntasin hyvässä seurassa saareen, jossa hevoset olivat evakossa sotaharjoitusten ajan kesällä. Reen jalaksista lähti ruosteet ja Selma oli oikein iloinen ja virkku,


Pääsimme liikkeelle vasta kolmen aikaan, joten hämärässä ja lumituiskussa tämänkin tasoinen otos kännykkäkameralla on suuri ihme! :D Tulipahan käytyä sänkipellollakin tälle vuodelle. Totuuden nimissä täytyy myöntää, että Selma ei ollut aivan samaa mieltä käyntilenkistä ja osan matkaa menimme hölkkää pellolla. Annoin mennä kun halusi. Samalla näin, että liike oli puhdasta, joten kaatumisjumi on tainnut jo helpottaa kankussa. Tänä vuonna rekiajot on aloitettava erityisen varoen, koska Selma ei päässyt lanaamaan koko kesänä kenttää, joten lavat eivät ole tottuneet länkien paineeseen. On päivän selvää, että ensimmäisen ajon jälkeen, olipa se kuinka lyhyt tahansa, ovat lavat sen verran hellät, ettei kannata heti parin päivän päästä ajaa uudelleen. Koska nyt on tällainen puolisaikkuviikko vielä menneillään, kävelytän Selmaa joka toinen päivä tunnista puoleentoista noita normaaleja mäkimaastoja. Maanantai oli vapaa ja eilen kävin sitten käyntilenkin (tällä kertaa ihan puhtaasti ilman ravia) ratsastamalla.

Meneekö siellä ilves... Ei, kyllä se oli teeri,
Teimme reilun tunnin mittaisen hanki- ja mäkitreeniyhdistelmän sitten sattuneesta syystä. ;) Selma oli paljain jaloin vielä tämän lenkin, yhteensä neljä päivää se olikin ilman kenkiä. Kengitys tapahtui eilen ja alle tuli taas kuuden hokin ravikengät tilsakumeilla. Aika hyvin piti kaviot paljaanakin, kun maa ei ennättänyt routia ollenkaan vaan se on pehmeää hiekkaa tuolla alla. Nyt on tosin kentän suhteen vähän hakusessa, mitä sille pitäisi tehdä.. Tamppaaminen olisi paras vaihtoehto, mutta tällaisella kapasiteetilla (2 ratsukkoa menee siellä ehkä 2 x viikko) se on melkolailla mahdotonta. Kun olisi peltojyrä, niin voisi Selmalla jyrätä lumet tiiviiksi pohjaksi. Mutta mahtaa vielä sulaa nämäkin lumet. Ja sitten sitä onkin liukasta...

Puron solinaa hangen keskellä

Ystäväiseni Sarin neulomat ratsilapaset, joilla tarkeni oikein hyvin mennä yli tunnin käyntiä -2 pakkasasteessa. :)

Jospa sitä taas loppuviikosta pääsisi reellä ajelemaan. Ja pikkuhiljaa palataan muutenkin normaaliin treeniin.

13 kommenttia:

 1. Onpas kummallisen näköistä kun on lunta :D Täällä Hämeessä ei ole edes näyttänyt siltä että taivaalta tulisi jotain muuta kuin vettä. Pari pakkasaamua joitain aikoja sitten ja that's it. Nyt arvon, laitanko jo hokkikenkää alle ensi viikon kengityksessä vai jatkuuko raparalli vielä seuraavat kuusi viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli valoisaa ainakin! :D Sepä se on nykyään kun saa arpoa. Täälläkin voi lumi tulla todella aikaisin (viime vuonna lokakuussa) ja sitten hävitä kuukaudeksi jne. Ja mikäpä sen enemmänn hevosenomistajan mieltä lämmittää kuin hokinpolkemat kuratarhassa. ;) Kristallipallo olis kiva. Joskus ratkaisen ongelman pitämällä ilman kenkiä pidempään. Niin syksyllä kuin keväälläkin.

   Poista
 2. Olen niin kade lumesta. Täällä etelässä sataa vaan vettä. Ja sitä muuten sitten onkin tullut. Joka ilta kauhea kaatosade ja päivälläkin sataa. Tarha on mennyt portilta aivan järkyttäväksi mutalilluksi. Pahinta on se, että osa ruokkijoista heittää heinät suoraan siihen pahimpaan mutaan... Tulisipa jo pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou. :( Meillä on onneksi talli harjualueella ja pohjat pysyy kunnossa. Selman tarha on vieläpä entinen sulkapallokenttä tai vastaava, eikä mene lilluksi. Paalin luona ja portilla on korkeintaan kavioon asti mutaa vaikka kuinka sataisi. Mutta roiskuuhan se tietysti kintuille se muta jos siellä paljon tepastelee. Ruokintapaikat olisi kyllä ihan jees jos tuollaista on teillä meiniki. :/ Voi kökkö.

   Poista
 3. Vaikka etelässä sataa vettä ja on pimeää mikä on pelkästään perseestä, en ole vielä valmis lumen tuloon. Vaikka ai vitsi mitä kaikkea kivaa..löytyisköhän meillekin jo tänä talvena jostain reki :) Toivon kuitenkin samaa kuin M, pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löytyy reki. Tapaninpäivänä ajelulle vaan! :D

   Poista
 4. Lunta toivotaan täälläkin, tai edes se, että vesisade loppuisi! Ja tänään taisi tulla viimeinen niitti talven odottamiseen, kun iskettiin talvikengät hevoselle. Jos niitä ei olisi laitettu, niin johan lumi olisi tullut heti huomenna, mutta varmaan ollaan vesisateessa vielä tammikuussakin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan vakio! :D Aina se menee just noin! Juuri kattelin Forecaa ja ihme kyllä täällä pitäisi lumen pysyä ja vähän lisiäkin jopa puolitoista viikkoa eteenpäin. Pitää laittaa ruksi seinään..

   Poista
 5. Lunta <3 Reki <3 Meillä on edelleen se länki-projekti vaiheessa.... reki löytyy kyllä ja muut tilpehööritkin kaiketi. Hokeissa on meillä oltu jo toistaviikkoa, mutta lunta tuskin tulee, pakkasta luvattu muutamaksi päiväväksi. Mutta iloitsen siitä, että kyntöpelto kylätie sai eilen uuden hiekkapinnan ja baana on mitä houkuttelvimman näköinen ajolenkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, no mites se silleen vaiheeseen jumitti? :D Hyvät tiet on kyllä niin luksusta. Meillä on onneksi yksi ajoreitti, joka menee harjumailla eikä roudi koskaan. Se on pelastus niinä kausina kun on lumetonta ja jäistä koppuraa kaikkialla. Ei tarvitse siirtyä käyntilenkkeihin, kun siellä voi ottaa ravia pitkät pätkät. Lottovoitto milteinpä. :D

   Poista
 6. Ihanasti lunta maassa! Meillä riittää vettä, mutaa ja pimeyttä.. Rekiajelukin kuulosti ihanalta, vielä haaveilen sellaisesta. Reki saattaisi löytyä vintiltä, muttei sopivia länkiä tai muitakaan valjaita, mitä siihen hommaan tarvittaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, länkien teettäminen ei niin kamalan tyyristä hommaa ole, 250-300 e yleisimmin. :) Ja valjaita voikin sitten huoletta ostaa käytettynäkin, kunhan nahka on hyvinpidettyä. Työhevosharrastajien sivuilla on markkinat mistä voi katsella tai kysellä ja tautaa Suomen työhevosseurallakin olla. :) Ja sillä valjastuksella voi sitten kesän hoitaa sen kentän lanauksenkin. ;)

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä! Tuo kentän lanaus ainakin kiinnostaa, kumpikin hevosista on sen verran rauhallisia otuksia, että oikeat työt sujuisi niiltä varmasti hyvin :)

   Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)