tiistai 21. huhtikuuta 2015

Mäkitreeni käytännössä osa 1

Ajamalla tekemäni mäkitreeni tapahtuu läheisen vaaran rinnettä ylös hölkkäämällä ja alas kävelemällä. Aloitan hölkkäämisen heti kun alkukäynnit ja maantien ylitys on tehty, ja hölkkää vaihtelevassa maastossa tulee näin ollen putkeen (yhtä jyrkkää alamäkeä lukuunottamatta) 3,4 km. Siinä kohtaa tulee kääntöpaikka ja tie jatkuu ylös vaaralle. Tästä alkava hölkkäveto on 550 m pitkä. En osaa sanoa kuinka paljon korkeuseroa tulee, mutta koko tuo 550 m on nousua, välillä jyrkempää ja välillä loivempaa ja pistää tehokkaasti tahdin hyytymään, housut vaahtoamaan, ponnistuslihakset pullistelemaan ja hengen puuskuttamaan. Ylhäällä siirrytään käyntiin ja kävellään alas kääntöpaikalle.

Vaaran päällä matkalla alas. Ja hapoista huolimatta Selmaa ei olisi huvittanut kävellä...

Kuvastakaan ei oikein hahmotu rinteen jyrkkyys tai loivuus..


Pinkillä verkkamatka ja oranssilla veto.


Tavoitteeksi olen asettanut että Selma jaksaa hitaalla hölkällä mennä tuon rinteen ylös viisi kertaa peräkkäin, kävellen sen aina alas. Ennen epämääräistä epäpuhtausepisodia se mentiin terhakkaasti jo neljästi ylös. Tänään mentiin vain kahdesti, vaikka tiesin että olisin voinut pyytää kolmesti, mikäli pohja olisi ollut kuiva ja napakka. Nyt koko reissun ajan se vaihteli välillä upottavasta märästä hiekasta lumen kautta kuivuneeseen pohjaan. Pohja oli siis raskas koko reissulla, joten kaksi kertaa saa riittää kunnes kuivuminen tapahtuu.

Ennen kuin aloin höylätä rinnettä vetoina, ajattelin että Selma on hommaan "liian fiksu" ja kieltäytyy viimeistään kahden kierroksen jälkeen enää lähtemästä ylös. Mutta sepäs tykkääkin touhusta ja aina itse tarjoilee kääntöpaikalle menoa ja kun saa käännettyä takaisin rinteeseen, se jo pingahtaa raviin. Sama koskee kaikkia tallin lämminverisiä joilla samaa treeniä on tehty.

Hikihän siinä hommassa tuli!

Selmalla kyllä virtaa riitti niin paljon, että koko loppukäyntien ajan sai neuvotella että kävelläänkö vai ravataanko. Käveltiin. Suihkun jälkeen humppatukka sai päälleen villaloimen ja vuorittoman sadeloimen. Tänään oli aika viileä päivä, ajon aikaan 4 astetta, mutta iltapäivästä lämpeni sitten.

2 kommenttia:

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)