keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Pihattohevosen loimitus

Talvi alkaa olla selätetty, mutta loimituskausi on villeimmillään. Kevät keikkuen tulevi, niinhän vanha kansa on tiennyt jo vuosituhannet ja kyllähän se tunnollisen hevosenomistajan päätä raavituttaa kun päivällä lämpöä on +6 ja yöllä -8. Etenkin kun hevoset ovat pihalla sekä yöllä että päivällä.

Näillä keleillä ei tarvitse arpoa ollaanko nakkena vai laitetaanko takki.

Elämä ulkona


Jos joku (mm. armas äitini) kuvitteli, että kun joulukuussa saatiin makuuhalli käyttöön, olisi hevoset huokaisseet helpotuksesta, köllähtäneet ensimmäisenä iltana tuoreille oljille ja vetäneet viltin korville herätäkseen aamulla ensimmäisten auringonsäteiden kajoon ja linnun liverrykseen, hän erehtyi. Pahasti. Satoi tai paistoi, sisällä käydään

A) syömässä väkirehut
B) pissillä
C) juomassa ja/tai nuolemassa suolakiveä

Piste.

Yhtään ainoaa kertaa ei ole kukaan käyttänyt pehkuja pötköttelyyn, heinäpaikan hukkaheinät on sitä varten, että siellä voi maata jos siltä tuntuu. Tämä ei sinäänsä päässyt minua suuresti yllättämään, sillä olen kyllä aina tiedostanut, että hevosilla on iltaisin "kiire talliin" vain ja ainoastaan siksi, että siellä odottaa puuro ja heinäkasa. Olen viettänyt tallilla niin kauan aikaa, että olen nähnyt mitä tapahtuu kun Selma on syönyt sen heinäannoksensa. Se alkaa tuijottamaan kaltereiden välistä ja koittaa kuluttaa jotenkin ne yön lopputunnit kun ei ole enää tekemistä eikä pääse liikkeelle. Kuten vaikka syömällä turvetta, vetämällä hampailla kaltereita tai luimistelemalla naapurille. Kehittävää.

Eniten olen yllättynyt Riimin käytöksestä. Se kuitenkin on joukon seniori, jolla jalkojen säännöllisestä lämpöilystä arvaten on nivelissä jo sanomista ja luulisi sen kaipaavan pehkuilla pötköttelyä tuulen suojassa, mutta ehei! Tämä superpappa painuu ensimmäisenä pihalle illalla ruuan jälkeen ja vahtii siellä kun muut jää palloilemaan halliin. Riimi kyllä vuorostaan osaa käydä yksin hallissa juomassa, jos muut ovat heinillä kaukana.

Noh, ahkerasta ulkoilusta johtuen jopa seniorin jalat ovat kuivat kuin varsalla ja keuhkot saavat kaikilla pelkkää raitista ulkoilmaa. Kaikilla on tuuhea talvikarva, joka tosin Selmalla ja etenkin Ponnyllä alkaa olla irti,


Hikisenä ulos



Olen kasvanut sellaisissa talliympäristöissä joissa hevoset on hikisenä loimitettu huolella ja viety ulos kuivumaan heinää syöden (ja tässä kohdassa huomio siihen, että heinänsyönti tuottaa hevosen kehossa lämpöä, joten tällä asialla on kuivatuksellisesti pointti) ja samalla saamaan lihaksia palauttavaa pientä liikettä syksystä kevääseen. Kesällä pestään ja laitetaan nakuna ulos. Ja tällä ajatuksella olen hoitanut menestyksekkäästi myös omia hevosia viimeiset 18 vuotta. Tähän ikään mennessä olen oppinut loimien sielunelämästä yhtä ja toista ja lisäksi materiaalituntemusta on vaatetusalan koulutuksestakin kertynyt. Tässä seuraavat huomioitavat asiat koskien loimivalintoja:

Villa
Villa on materiaalina sekä lämmittävä, että kosteutta imevä. Villakuitu on suomumainen ja sen lämmittävä ominaisuus perustuu suomujen väliin jäävään ilmaan ja tästä syystä se pysyy lämpimänä kosteanakin. Villa ei pidä huokoisuutensa takia tuulta.

Fleece
Fleece on polyesteriä (eli muovia), joka on kudottu trikoomaisesti ja harjattu. Pörrön takia se myös sitoo vähän ilmaa kuituihinsa ja lämmittää, mutta pääasiassa se siirtää kosteutta. Tässä siirrossa tulee myös raja jossain vaiheessa vastaa ja hevonen lakkaa kuivumasta kun fleece on märkä. Koska fleece ei märkänä lämmitä, se saa hevosen palelemaan, jollei loimea vaihdeta. Fleece ei myöskään pidä tuulta.

Puuvillavohveli
Vohveliloimi on hyvä kevään korvilla kun villa ja fleece alkaa tuntua liian lämpimiltä, mutta ei kärsi vielä nakunakaan jättää pihalle. Puuvilla imee kosteutta itseensä ja lämmittää vähän. Ei pidä tuulta.

Sadeloimi
Liukasvuorinen sadeloimi ilman toppausta on monikäyttöinen kuoriloimi edellämainittujen tuultapitämättömien loimien päälle.

Toppaloimi
100-200 g toppaloimi riittää mielestäni kun alle löytyy tarvittaessa villaa. Myös toppaloimen pitää olla vedenpitävä. Pakkasilla korvaa sadeloimen.

Fleecevuorinen sadeloimi
Yhdistää fleecen ja sadeloimen. Toimii niin kauan kun hevonen ei ole kovin märkä (kosteudensiirtokyky rajallinen) ja kun loimi pitää ulkopinnaltaan vettä. Useimmiten kuluttaa hevosen karvaa paljon pidettynä. Toimii hyvin villaloimen päällä, koska villa lämmittää ja imee kosteutta, fleece siirtää kosteutta seuraavaan kerrokseen.

Näin ollen pääasiallisesti meillä loimitetaan hikisenä ulos yhdistelmällä

fullneck-villa + fullneck-kuoriloimi

Riimillä HorseComfortin fullneck villaloimi.

Päälle ohut liukasvuorinen kuoriloimi joka pitää vettä ja tuulta. Kuiva ja lämmin poika parin tunnin päästä.

Ylivaloittuneella Ponnyllä päällä myös HorseComfortin villaloimi. Ponilla ei tullut mukana yhtään fullneckloimea joten ostin sitten tämän kaulakappaleettoman mallin, vaikka itse suosin ehdottomasti kaulan suojaamista. Mutta kun ei ole oma, niin en viitsi hirveästi ostaa tavaraa... Tätä loimea voi jollain varsalla joskus käyttää jos hätätapaus on. :P

Selmalla sama loimi alla kuin Riimillä, päällä Hööksin vanhaa mallistoa, ohut ja liukasvuorinen. Musta väri ottaa hyvin kevätauringon lämmön itseensä.

Kuinka monta naista tarvitaan loimittamaan Selma? :D Takana poni kuoriloimi villaloimen päällä.

Tärkeää on myös loimien alla kuivattamisen jälkeen, että kuiva (etenkin juuri pitkäkarvainen) hevonen harjataan kunnolla. Usein iltapuurolla jos keli sallii yöksi nakuilun, riisutaan loimet pois ja jynssätään kaverit piikkisualla. Karvanhan täytyy pystyä pörhistymään, jotta hevonen tarkenee pakkasessa. Jos se on kuivuneen hien takia kovettunut pintaa myöten, ei se lämmitä vaikka aurinko paistaisi.

Sään mukaan loimittaminen

Lähtökohtaisesti hevoset tykkää olla luonnontilassa. Siitähän on nyt ihan tutkimustietoakin, mutta loimia väistelevien ja niitä patalapuksi silppuavien kanssa töitä tehneet ovat tämän kyllä tienneet jo kauan ennen norjalaistutkimustakin. Loimi aina, hyvin istuvanakin, estää joitain liikeratoja, kinnaa, hinkkaa ja pahimmillaan se voi estää makuultaan nousun (olen nähnyt sellaisenkin tapauksen). Näistä syistä pyrin siihen, että hevoset ovat ilman lointa aina kun se suinkin on mahdollista. Selma tietysti pitää ötökkälointa koko kesän ja senkin vuoksi vapautan sen mieluusti muina aikoina loimen ikeestä.

Loimitettavat kelit ovat sitten ne, jolloin hevoset palelevat ilman. Pientä kastelevaa sadetta ne kestävät talviturkkiensa luontaisten vedensiirto-ominaisuuksien takia palelematta, mutta tuuli ja kostea ilmanala yhdistettynä on huonoin. Näin ollen syksyllä ja keväällä tulee loimitettua eniten. Viimeaikoina se on ollut sitä, että illalla katsotaan "tutiseeko pyllyt" ja sen sekä säätiedotteen mukaan loimitetaan yöksi. Voi kuulostaa pahalta, mutta nyt on kelit olleet sellaiset, että päivällä paistaa aurinko, sitten tulee pari tuntia räntää, paistaa aurinko, vähän räntää, pilvipoutaa ja sitten alkaa tuulla. Päivällä tarhassa on ollut tyytyväistä porukkaa sateesta huolimatta, mutta yöksi lämpötila laskee ja illalla kuuden aikaan näkee kyllä alkaako palella vai ei. Sääsuojaa nämä ovat käyttäneet silloin kun tuuli on ollut 9 m/s ja kun taivaalta tulee vaakana luutturättejä. Mutta silloin on ollut myös loimet päällä.

Eli en jätä loimittamatta siksi, että niillä on suoja käytössään, mutta en myöskään loimita varmuuden vuoksi. Toki jos tietää ettei ole kotona laittamassa loimia tiettyyn aikaan, voin ennakoida ja pukea sadeloimet edellisenä iltana vaikka ne eivät tarvitsisi niitä kuin seuraavana päivänä klo 13 alkaen.


Mitä loimia tarvitaan oikeasti

Loimien sopivasta koosta on yhtä paljon mielipiteitä kuin apuohjien käytöstä ja kaikki ovat aivan yhtä oikeassa omasta mielestään. Ja niin olen minäkin. ;) Käytän tietoisesti yhtä kokoa isompia loimia, kuin mitä selän mitan mukaan "pitäisi". Ihan vain siksi, että varsinkin päällysloimen alle pitää mahtua se villaloimi ja toisekseen villaloimen helman pitää peittää takapään lihakset KOKONAAN. Ei siis pyllyposket paljaana viipoteta koskaan! Isoimmat ja tärkeimmät lihakset siellä, niin ne pidetään myös lämpimänä. Lisäksi väljemmät loimet muodostavat helman alle mikroilmaston, niin kuin huput ihmisillä. Toisinsanoen siellä mahan alla ja haaroväleissä on lämmin, vaikka loimi ei siellä olekaan iholla.

Jos haluaa mahdollisimman vähillä loimilla selvitä, niin kaapissa tarvitsee olla vain

2 x fullneck villaloimi (tarvittaessa saa vaihdettua kuivan päälle)
1 x ohut liukasvuorinen fullneck sadeloimi
1 x fullneck toppaloimi (100-200 g)

Loimien kuivatus on sitten oma hommansa. Meillä on tällä hetkellä pannuhuoneessa paras loimien kuivatustila, mutta ei ehkä käytännöllisin. Loimet kuitenkin kuivuvat nopeasti. Sadeloimissa kannattaa muistaa, että niiden pintamateriaali on suunniteltu sellaiseksi, ettei se päästä pintapuolelta tulevaa ilmaa läpi, mutta altapäin tulevan kosteuden se laskee (hengittävä, mutta vedenpitävä), tästä syystä ne kannattaa kuivattaa ehdottomasti nurin päin käännettynä, niin että hevosta vasten oleva puoli on päällä. Muuten voi jäädä sisältä kosteaksi.



12 kommenttia:

  1. Meillä sama homma, poni ei ole viihtynyt pihatossa talven aikana yhtään! Olen ollut siitä huolissanikin ja olen ruokkinut mahdollisimman paljon pihatossa, jotta poni oppisi tykkäämään siellä olosta. Mutta ei. Nyt kun kevät on tullut, se on löytynyt pihatosta jokusia kertoja. Siellä käydään nyt ainakin piehtaroimassa.

    Mitä loimitukseen tulee, minunkin pitäisi kyllä hommata kunnon villaloimi! Ruusalla oli sellainen varsana, mutta se ei ole mahtunut vuosiin. Tosin on hyvin harvinaista, että Ruusa liikkuisi kunnon hikeen asti. Mutta kuitenkin.

    Minä loimitan aika paljonkin, kun poni palelee aika helposti. Tänä talvena se on kyllä saanut olla entistä enemmän ilman, koska nykyisessä tallissa tallinpitäjä ottaa loimen pois, kun sade loppuu. Oikein kovalla pakkasella olen loimittanut joka tapauksessa, mutta muuten vain sateeseen. Ruusan turkki ei aiempien kokemusten perusteella ole kovin sateenkestävä enkä halua yhtään vilustuttaa muutenkin keuhkovaivaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että jos seinät olisi jotain lasia tai pleksiä kokonaan, niin pollet viihtyisi sisällä. :D Se on se ympäristön tarkkailu niin tärkeää.

      Riimiä loimitettin ahkerammin alkuun kun näitä muita koska se oli lyhemmässä karvassa tullessaan ja palelikin herkemmin. Nyt tilanne on aivan päinvastoin, joskus illalla saattaa Selma ja poni olla viluissaan ja Riimi aivan tyytyväinen elämäänsä. :D Kyllä näitten kanssa saa tarkkana olla.

      Poista
  2. Meikäläisen karvamammutit ei tänä "talvena" kovin montaa kertaa loimea ole selkäänsä saanut, ja itse asiassa Elviiralla loimea ei ole ollut kertaakaan. (pitääkin sovittaa syksyllä ostettua sadeloimea, että kuinka pieneksi se on jo jäänyt). Ensi talvi ja syksy tulee olemaan meilläkin varmaan hieman erilainen loimittamisen kannalta, kun tytöt muuttavat pihattoon. Sitten selviää sekin, kuinka ne malttaa suojassa olla, jos vaihtoehtona on olla ulkona. Tulevan tallin omistaja kertoi omasta tammastaan, että se ei varsinaisesti sisälle mene juuri ollenkaan, mutta sateella tunkee päänsä pihattomökkiin, ettei korvat kastu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ai vitsi voin niin kuvitella tuon pään suojaan laittamisen! Selma on kans varsinainen korvaherkkis. Varsoilla onkin triplahyvä karva ulkoelämään. :)

      Poista
  3. Niin hyvä! Jos saisikin ihmiset ajattelemaan sitä loimittamista omaa palelemista pitemmälle, kuitenkin realistisesti myös sitten sieltä toisesta ääripäästä.

    Täytyy todeta, että mulla on vihasuhde villaloimeen. Yksi on, mutta sitä ei käytetä koskaan. Ehkä niitäkin on erilaisia ja voisin tällä tekosyyllä marssia loimikaupoille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karvanlähtöaikana villa on kyllä aika rasittava (tai lähinnä rasittaa se ajatus kun joutuu tämän sulkasadon jälkeen harjaamaan niitä loimia puhtaaksi), mutta sama koskee kyllä kaikkia muita paitsi liukasvuorisia loimia. :D Mistäs se siun vihasuhde koostuu? Miulla on pelkkää rakkautta rakkautta vain!

      Poista
    2. Tuo meidän villareuhka ei toimi yhtä tehokkaasti kuin fleeceveljeksensä. Ehkä eniten siksi. Mutta se myös pistelee inhottavasti. Lähinnä kaiketi minua. Ja se on painava. Eli ei nyt kovin hevoslähtöisesti ajattele tämä tätä, mutta..kuten sanoin. Annan villaloimille vielä yhden loimishoppailun mittaisen mahdollisuuden =) Paitsi että se loimi budjetti tuli juur käytettyä yllättäviin eläinlääkärimenoihin, että XD

      Poista
    3. Perussettiä... :D Voiskojoskusjokumennäniinkuajattelin.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen kirjoitus!

    Miksi haluat käyttää kahta loimea, villaloimea ja vuoretonta sadeloimea, etkä yhtä loimea, sadeloimea, jossa on esim. fleecevuori? Villavuorellinen olisi tietysti fleeceä ihanampi, mutta aika vähän löytyy markkinoilta. :/
    Riittääkö sulla hepan kuivattamiseen tuo villaloimi-vuoreton sadeloimi yhdistelmä reippaamman treenin jälkeen, eli silloin kun hevonen on aika runsaasti hikoillut? Tai jos on, mahdollisesti vielä runsahkon liikutuksessa hikoilun lisäksi, paljon pakkasta, sanotaanko että yli -20?
    Toinen mitä vähän ihmettelen, on että miksi haluat käyttää ilmeisesti kovimmilla pakkasilla jälleen kahden loimen yhdistelmää, villaloimea ja kevyttä toppaloimea? Eikö voisi hankkia kovimpia pakkasia varten yhtä kunnon toppaloimea, esim. 300g?

    Tässä oma koosteeni säistä:

    Yleensä hevosille ei tuota ongelmaa
    A) tietystikään lämmin/kuiva/tyyni sää
    B) pakkanen
    C) lumisade (tarkoitan oikeaa aitoa kunnon lumisadetta, joka on kuivaa, en vesisadetta tai todella märkää lumisadetta eli räntää) Tästä lisää myöhemmin.

    Ongelmia saattaa tuottaa:
    A) jatkuva vesisade/räntäsade
    B) jatkuva kova tuuli
    C) todella kova pakkanen

    Minulla on 15-vuotias sh-ruuna ja 27-vuotias lv-tamma.
    Ovat molemmat perusterveitä, harrastekäytössä olevia, pihatossa eläviä hummia.
    Niitä loimitan seuraavanlaisesti:

    - Jatkuvalla (kuurot eivät haittaa) vesisateella tai räntäsateella suokille vuoreron sadeloimi ja mummolle sadeloimi 150g vuorella, koska hän tuntuu kaipaavan myös tälläisillä ilmoilla hieman lisälämpöä.
    - Oikein kovalla tuulella puetaan myös yllä mainitsemani koltut.
    - Pakkasella suokki saa 300g loimen vasta kun pakkasta on yli -25 ja mummolle myös 300g loimi kun pakkasta on yli -15, hänellä ei talvikarva kasva enää aivan samalla tavalla kuin nuorempana ja hoikka kun on, niin loimittaminen säästää energiaa.
    - Jos on oikein kova tuuli, 300g toppaloimet puetaan sadeloimien sijaan kun pakkasta on yli -15 ja yli -5.
    - Treenin jälkeen puen fleecevuorellisen sadeloimen. Tarvittaessa, esimerkiksi hevosen ollessa oikein hikinen tai kovalla pakkasella, laitan alle vielä villaloimen.
    - Hevoseni saavat nauttia lumisateesta, mikäli pakkaslukema on kohtuullinen, eli alle -15 ja alle -25.
    Kuiva lumisade ei kastele hevosta, vaan hevosen karva eristää lumen täysin ja lumi jää kerrokseksi vain hevosen karvapeitteen päälle/pinnalle.
    - Ratsastaessa etenkin kovilla pakkasilla villaviltti alku-, ja loppuverryttelyn ajan ja sateella/kovalla tuulella saderatsastusloimi, joka on samalla heijastava, joten sitä tulee käytettyä aina myös pimeällä maastoillessa.



















    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi kun vastaaminen kesti! :)

      Juurikin siksi en enää suosi fleecevuorista sadeloimea, että se ei siirrä kosteutta ja pidä hevosta lämpimänä kuten villa. Jos olisi villavuorisia sadeloimia markkinoilla, jotka eivät lakkaisi pitämästä vettä koskaan, käyttäisin tietysti sellaista. Ei miulla ole mitään intohimoa pukea välttämättä kahta loimea päällekäin jos näitä saisi yhdistelmänä. En näe tarvetta myöskään ostaa erikseen paksua toppaloimea, kun Selma pysyy lämpimänä kovimmillakin pakkasilla villaloimi+ 100g loimi -yhdistelmälläkin. Riimin mukana tuli tuhdimpi toppaloimi, mutta se alkoi alle -23 pakkasilla täristä sen alla. Tärinä loppui kun alle löi villaloimen. Minusta paksu loimi passivoi hevosia enemmän seisoskelemaan paikallaan, kun ne on niin jäykkiä ja panssarimaisia. Vaikka se ehkä ajatuksena tuntuu jäykemmältä laittaa kaksi loimea päällekäin, niin ei se hevosen päällä niin jäykkä ole kuin se paksu toppis. Työkseni yksäreitä pihalle loimittaneena tein tällaisen havainnon. :) Mutta jos pakkanen menisi alle -28 niin voisin kyllä varmaan lykätä semmosenkin selkään. Mutta luultavasti villaloimi olisi silti alla. :D

      Jos minulla olisi esimerkiksi treenissä oleva ravuri jota ajettaisiin märkään hikeen -20 pakkasilla, se todennäköisesti olisi klipattu paikoittain ja loimittaisin sen eri tavalla (paksummilla ja useammin). Mutta koska ei ole, niin vältän märkään hikeen liikuttamista kovimmilla pakkasilla täystalvikarvaisia hevosia. :) Jos minulla olisi useita vaihtoloimia per hevonen, niin sitten puljailisin niitten kanssa jos välttämättä haluaisin hikeen pakkasilla liikuttaa. Muuten kyllä kuivuvat pakkasilla villaloimi+kevytTOPPALOIMI (ei ohut sadeloimi) yhdistelmällä aivan mainiosti. :) Jos on iltapuuroilla jostain vielä kosteana, laitan fleecevuorisen yöksi tekemään "loput hommat", mutta todella harvoin on tarvinnut.

      Vaihtoehtoja on aina hyvä funtsailla. Eikä kaikkia voi loimittaa samalla tavalla. Minun totuus ei ole ainoa totuus! :D Mutta olen laajalti nähnyt niin ravitallien käytäntöjä kuin ratsitallien käytäntöjä ja napsinut kätevimmät ja käytännöllisimmät jutut elämän varrelta omaan käyttöön. :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. :) Joo, en minäkään kovilla pakkasilla liikuta aivan hirmuiseen hikeen, mutta väkisinkin talvikarvojen takia hikoavat ihan suht kevyessäkin liikutuksessa! :D
      Ensi talveksi olen ajatellut hankkia Bucasin smartex sadeloimen, se on todella kallis (yritän katsoa jos löytäisin käytettynä), mutta kehuttu, se päällä hepan pitäisi kuivua todella nopeasti. Se on siis fleecevuorellinen sadeloimi, mutta jotenkin erilainen ja parempi kuin muut fleecevuorelliset yleensä. :D
      Olen myös ajatellut, että voisin tehdä itse villavuorellisen sadeloimen: hankkia laadukasta villakangasta ja ommella sen vuorettoman sadeloimen sisälle! :D

      Poista
    3. Jos kelle Bucasin malli sopii, niin varmasti hyvä. Ne on edestä niin kapeita, ettei Selmalle sovi, ja olen nähnyt sellaisenkin tapauksen kun lämppäritamma kieltäytyi liikkumasta Bucasin vuoriton sadeloimi päällään! :'D Ehti jo omistaja huolestua mikä vaivaa, mutta loimi ahdisti neitiä.

      Tsemppiä jos jaksat ommella villaloimen sadeloimeen. :D Sitten vaan joutuu ompelemaan sen aina uuteen loimeen kun vedenpitävyys sadeloimessa väistämättä ajan myötä häviää. :/

      Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)