tiistai 18. maaliskuuta 2014

Haaste

Minut haastoi Viba - ravurista ratsuksi -blogin kirjoittaja ja kiitän tästä haasteesta. Se onkin bloggaushistoriani ensimmäinen. :) Kyseisen haasteen tarkoituksena on löytää uusia blogeja ja tuoda näkyvyyttä alle 200 lukijan blogeille.

Haaste menee siis seuraavanlaisesti:
1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään
2. Pitää vastata haastajan 11 kysymykseen
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille
4. Sitten tulee valita 11 bloggaajaa joilla on alle 200 lukijaa
5. Sinun tulee kertoa kenet olet haastanut
6. Ei takaisin haastamista

No niin, eli 11 asiaa minusta:

1. Minulla on kaksi tytärtä, vuonna 2005 ja 2008 syntyneet.

2. Kolme ensimmäistä hoitohevostani (kun oli 7-12 -vuotias) olivat nuoria ravioriita, kaikki kilttejä. Edelleen tykkään hyvin käsitellyistä oreista kovasti.

3. Minulla on elämäni aikana ollut 4 koiraa ja 15 kissaa (kerralla enimmillään 7). Kaksi kertaa minulle on syntynyt kissanpentuja, molemmilla kerroilla 4 kpl. Olen täysin kissaihminen ja tykkään aika harvoista koirista (löytyy kyllä niitäkin koiria joista olen tykännyt ihan erittäin suuresti).

4. Olen tehnyt ilmaistyötä yhteensä 4 ravitallilla ja 4 ratsutallilla. Ja yhdellä ravitallillla jopa pientä korvausta vastaan. Ja opin mittaamattoman paljon!

5. Vanhempani erosivat kun olin 9-vuotias. En kärsinyt siitä mitenkään erityisesti.

6. Olen vaihtanut koulua ala-asteen aikana kolmesti (muuttojen takia) ja kävin ylä-asteen eri paikkakunnalla kuin lukion.

7. Ahdistun riitelevistä ja huutavista ihmisistä. Siitä syystä vältän konflikteja.

8. Minulle rakkaus on tärkeämpää kuin raha. Nautin tunteiden aitoudesta, sillä tiedän ettei ole itsestäänselvää että pystyy rakastamaan. Rakastun nopeasti ja syvästi, ja olen uskollinen kuin susi.

9. En voi elää tekemättä suunnitelmia. Suunnittelen kaiken hirvittävän pitkälle ja minulla on myös ainakin kolme varasuunnitelmaa.

10. Olen ollut absolutisti vuodesta 1999 lähtien enkä polta myöskään tupakkaa. Enkä juo kahvia tai syö lihaa. Paheeni ovat tee, suklaa ja muutamat karkkilajit. Ja sipsit joskus. Ja pizza. Syön kuitenkin kalaa ja äyriäisiä, kananmunaa sekä maitoa. Olen kasvissyöjä siksi etten tykkää lihan mausta.

11. Inhoan puhelinmyyntiä niin paljon, etten vastaa vieraisiin numeroihin. Missaan siksi usein tärkeitäkin puheluita. Minulla on markkinoinninesto, mutta silti minulle markkinoidaan liittymiä ja vakuutuksia ja ties mitä. Kertakaikkisesti inhoan sitä.


Haastajan kysymykset:

1. Missä kulkee raja?

En suutu helposti ja vaikka suuttuisinkin en riitele. Yritän rauhoittaa kiukkuni ja keskustella sitten asianosaisen kanssa suoraan asiasta. Raja mistä suutun ja menetän malttini kulkee siinä että minua tai jotakuta muuta kohdellaan epäoikeudenmukaisesti. Inhoan itsekkäitä tekoja toisten kustannuksella. Varsinkin jos asiaan liittyy osapuoli joka ei uskalla/voi puolustaa itseään, kuten vaikkapa hevonen, lapsi tai aikuinen joka kokee olevansa auktoriteettien nitistämä.

2. Kerralla kunnolla vai vähän kerrallaan pitkällä aikavälillä?

Jos puhutaan vaikkapa hevosen kouluttamisesta, niin sanoisin että vähän kerrallaan pitkällä aikavälillä mutta jokainen kerta täytyy tehdä kunnolla. Jos taas esimerkiksi luupää-ruunan komentamisesta, niin ehdottomasti kerralla kunnolla kuin jatkuvaa läpsimistä pitkällä aikavälillä mikä ei johda mihinkään. Harvoin komennan hevosta kovasti, mutta on yksilöitä jotka ovat sen verran masokisteja etteivät usko ennen kuin hermo palaa. Kokemusta on 13 vuoden kavioliitosta tällaisen kanssa. Selmaa puolestaan ei tarvitse komentaa kuin kerran neljässä vuodessa ja sekin aika pienellä volyymillä. Ja on myös hevosia jotka eivät kestä komentamista ollenkaan. Täytyy osata lukea hevosta. Mutta sellainen jatkuva tehoton läpsiminen on kyllä kammottavaa.

3. Kv, Pv vai Lv? Miksi?

Suomenhevonen. Miksi? En osaa sanoa. Ei vain ole muita vaihtoehtoja. Minun aurani kohtaa suokin auran kanssa tai jotain.. En tiedä, mutta näin se vain on. <3

4. Kengillä vai ilman

Molemmin. Osa vuodesta (kevät ja syksy sulan maan aikaan) ollaan ilman ja muuten kengässä. Paljon kun ajaa hiekkateitä, niin ei kestä kengättä tammaseni. Talvella 6 hokkia per kinttu ja tilsakumit. En tykkää liukastella. Olen ensimmäisen hevoseni kanssa ollut ilman kenkiä yhden talven ja voin kertoa että oli aika hurjaa vetää maastossa jonon jatkona laukkaa liukkaalla pohjalla kun edellä menevät "unohtivat" ettei minun ratsulla ole kenkiä. Olen kaatunut hevosella kolmesti ja siksikin minimoin kaikki liukastelut ja pitävyysongelmat. Jos joku pitää hevosiaan ympäri vuoden ilman kenkiä, niin se on minusta hienoa ja terveellistä tietysti kaviomekanismille. Mutta en treenihevosta pidä itse ilman.

5. Mieleenpainuvin hevonen?

Omat tottakai, mutta ehkä jos koko "hevosuraani" mietin, niin aina sieltä vaan nousee ihana vanha herrasmies Raino. Olin kesän 2000 (muistaakseni se oli se vuosi) kesätöissä Ranen kotitallilla Rääkkylässä ja siinä oli kyllä hieno ori. Se oli kunnon macho ja kun sitä taluttelin 17 kesäisenä likkana niin se tanssi, möyrysi ja pullisteli tammoille mutta naru oli aivan löysällä ja se ei tullut senttiäkään minun ohitseni rinnalla kulkiessaan. Se oli siis puhdasta teatteria naisille ja ori kunnioitti ihmistä suuresti. Kaunis ja upea!

6. Jarrut vai kaasu?

Hevosessa tykkään että löytyy molemmat. Mielellään reipas ja ripeä kulkija jolta löytyy aina myös jarrut. En yhtään tykkää hitaista ja laiskoista hevosista, vaikka armas Kaurahattuni (r.i.p.) olikin tervaan juuttunut etana. Tai ehkä juuri siksi kun 13 vuotta sitä pumppasin liikkeelle, arvostan nykyään Selmaa joka KÄVELEE eikä matele.

7. Mikä kuivike ja miksi?

Olkisilppu-patja ja turvetta pohjalla. Se on edullinen, todella nopea siivota, talli ei haise eikä pölise ja hevoset ovat kiiltäviä ja puhtaita. Pollet voivat myös halutessaan mutustella kuitua siitä yöllä jos tulee nälkä ennen aamua. Kylmässä tallissa patja alkaa palamaan ja on hevosen alla kuin lattialämmitys. Aivan ihana kuivitus!

8. Munat paistettuna, keitettynä, uppona?

Kaikki käy. Tosin uppomunia en ole koskaan maistanut. Marenkina menee munat ehkä parhaiten ja joskus kun laiskottaa ruuanteko teen pizzapannukakkua, johon tulee paljon munia.

9. Mikä sai harrastamaan hevosia?

Kaveri Miia joskus silloin kun olin ekalla luokalla. Raahasi minut tallille jossa oli musta shettis nimeltä Bella ja opetti miten kaviot putsataan jne. Ja heitteli minua lantapalleroilla koska se kuulemma kuuluu harrastukseen. Samainen kaveri bongasi oman kotini läheltä suokkien orilaitumen jossa lopullinen höyrähdys tapahtui ja rakastuin pari-kolmevuotiaaseen oripoikaan nimeltä Reissu-Rudolf. Ruudolf talloi sinä kesänä molemmat pikkujalkani lautasen kokoisilla kavioillaan. Siellä me kersat tosiaan äitin matonpesuharjoilla jynssättiin orivarsoja laitumella ilman kenenkään valvontaa. Jännä että sitä on vielä elossa...

10.  Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

Nelikymppisenä siis... Toivottavasti hevosalan yrittäjänä, hevoskasvattajana ja onnellisena. Viisaampana ja taitavampana.

11. Haastavinta hevosessa?

Ymmärtää miksi se tekee jotakin, kulkee tietyllä tavalla... Ja kivun tason määrittäminen. Hevosessa on paljon haasteita ja se on juuri siksi niin mielenkiintoinen ja koukuttava eläin.


11 kysymystä haastetuille:

1. Millä perusteella valitsit nykyisen ratsusi/hevosesi?
2. Mitä asioita haluaisit itsessäsi kehittää hevosharrastukseen liittyen?
3. Minkälainen on unelmahevosesi käsitellä, ajaa/ratsastaa, ulkomuodoltaan jne?
4. Mikä on kamalin kokemuksesi hevosen kanssa?
5. Kuulutko johonkin (hevos)seuraan? Kerro siitä ja sen toiminnasta.
6. Montako eri kuolainta olet kokeillut käytössä?
7. Kenet valmentajan ottaisit itsellesi jos saisit viikoksi kenet tahansa "omaksi"? Miksi?
8. Hassuin tapaus elämässäsi mihin hevonen liittyy?
9. Mitä kerrot ensimmäiseksi hevosestasi uudelle ihmiselle?
10. Kolme kauneinta väriä hevosessa?
11. Hyvä hevosenhoitoon liittyvä niksi?

Haastetut:

Puskailua
Nina ja Piirto
Rakas Pikku Riiviö
Syntynyt Mestariksi
Stall Sirkkala
Suomenhevosten matkassa
Anu ja Vihru
Hupin treenipäiväkirja
Putoa ja nouse
Hevosia ja jouhia
Putteprojektia ja viiden vaihteen viilausta

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että jaksoit vastata! Sulla on hyvä tyyli kirjoittaa, tykkään.

    VastaaPoista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)