keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Lapsityövoimaa

Ei varmaan yllätä ketään jos totean tähän alkuun, että viime viikot ovat olleet pahvilaatikontäytteisiä. Sitä ei uskoisi kuinka paljon neljän vuoden aikana saa kamaa kerättyä, niin hevoselle kuin ihan itselleen ja lapsillekin. Aika suurella kouralla ja kylmäsydämisesti olen mättänyt tavaraa kirpparille ja roskiin (tosin hevoskamoista en raski luopua, koskaanhan ei tiedä milloin tarve tulee..) ja silti sitä vaan sikiää ja sikiää. No, ensi lauantaina lähtee kämpästä kaikki huonekalut ja valtaosa tavaroista. Nukutaan tyttöjen kanssa patjoilla ja eletään käsintiskaten viikko, ennen kuin pääsemme majatalon kotoisaan lämpöön vielä viimeiseksi viikoksi ennen muuttoa.


Savon päässä tilanne on se, että hinasin sinne viime perjantaina reen, kärrit, kakkula-aisat ja takakontillisen varastossa olleita varusteita. Niin ja paimenen. Enää puuttuu paimenlanka ja eristimet sekä tolpat (jotka toivottasti ovat jo hyvällä alulla).

Kaikesta tästä johtuen, Selma on viettänyt aika kevyttä viikkoa. Se on jo yöt ulkona muiden hevosten kanssa (omassa tarhassaan kylläkin) ja Aino on käynyt joka päivä harjaamassa sitä ja syöttelemässä sille ruohoa. Välillä tyttö on siivonnut karsinankin ja siitä joku tuohtunut täti-ihminen oli ulvonut ääneen kuinka tallilla käytetään lapsityövoimaa. Joo, pois tallinpitäjästä kaikki paha, kyllä se olen minä, julma äiti, joka orjuuttaa lastaan tallilla. Ja hevosenkin pilaa siinä sivussa (jos ei kankijumpalla niin jollain muulla kuitenkin).

Eilen siirryimme kesäaikaan myös kengityksessä ja tänään kesäpopot testattiin hyviksi Miran treenien myötä. Hevonen liikkui puhtaasti, mitä aina jännään kengityksen jälkeen. En siksi, että epäilisin kyseistä kengittäjää, vaan siksi että kaikki on aina mahdollista ja sitä rataa. Shit happens.


Selman harja on hauskan värinen, kun se on tyvestä ja tuolta alta melkein valkea ja päällä on tummempaa. :D
Kovasti olen prosessoinut tulevaa talliremppaa ja myös pohdiskellut itseäni. Lähinnä sitä, kuinka erilailla minä nyt olen talliani rakentamassa kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Parikymppisenä oli hyvin pinttyneet ja muutosvastaiset käsitykset asioista. On joutunut iän myötä välillä pakkaamaan omat henkiset pahvilaatikkonsa ja kärräämään sieltäkin turhat roskiin. Mutta paneudun tähän tallirempan fyysiseen ja henkiseen puoleen heti kun mahdollista.

4 kommenttia:

 1. Kamala ihminen! Että kehtaa opettaa lapsilleen työnteon merkityksen ja ylipäätänsä, että jos eläimiä ottaa niin niistä joutuu huolehtimaankin. Hyihyi! Lue: Mikä täti-ihmisiä vaivaa!?!

  Niin ne ajat muuttuu. Veikkaan, että se mikä on hyvää ja ainoa totuus nyt, ehtii muuttua seuraavassa kymmenessä vuodessa jos vaikka mihin suuntaan. Toivottavasti parempaan ja veikkaan, että siellä Savon sydämessä ollaan edelläkävijöitä ;)

  Täytyy myös myöntää, että näin parin vuoden kokemuksella omasta tallista, tekisin ihan muutaman jutun toisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Kyllä! Tämä lapsiorja kun on vielä sitä lajia, että saisi sitoa sen kotona pöydänjalkaan jos meinaa estää sitä tekemästä tallitöitä. :'D

   Joo, se on tallinpito ja hevosen omistaminenkin sellainen loputon kasvuprojekti. Saattaa joutua poikkeamaan hyväksi havaitsemaltaan polulta kun bongaa vielä tasaisemman polun. :) Ja sitten kun alkaa kremppoja tulla, täytyy tosiaan miettiä miten sen tallin toteuttaa. Sinähän sitä aivotyötä olet tehnyt ja paljon. Voisihan se Villa Viba näyttää erilaiselta jos polvessa ei olis sanomista. Todennäköisesti se on nyt huomattavasti käytännöllisempi. :D Palataan asiaan syvemmin kun avaudun suunnittelupostauksessa. Olisi ihanaa jos sinne kommentoisit mitä tekisit nyt toisin. :)

   Poista
 2. Minäpä kommentoin nyt heti, mitä tekisin toisin, kun mieleeni tuli. Tallissamme on kaksi ovea, joten sinne saa läpivedon ja se on tietysti kesällä tosi hyvä ja siitä syystä luovuin karsinoista avattavista ikkunoista ja sitä olen katunut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! :) Kyllä pitää moneen nertaa funtsailla että kaikki menisi kerralla nappiin (liekö se edes mahdollista?). Paras varmaan hyväksyttää lopullinen suunnitelmani täällä etten jätä mitään epäkäytännöllistä siihen. :D Vaikka ei minulla niin hirveästi sitä suunniteltavaa ole, talvitarha, makuuhalli, varustehuone ja kuivaushuone. :)

   Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)