torstai 22. lokakuuta 2015

Herrojen haukkuma

Otsikon historia on ajalta jolloin puhuin ääneen vanhalle hevosmiehelle vieväni Selman varsanäyttelyyn 3-vuotiaana. Herra tuumasi synkkään sävyyn, että "Sinne viet, herrojen haukuttavaksi!" Tästä olen repinyt huumoria kaikki nämä vuodet ja jaksan repiä edelleen. Sehän on kyllä taivaan tosi, että suomenhevosten ja lämminveristen näyttely- ja kantakirjauslausunnot Hippoksen karkeloissa eroavat aika radikaalisti niistä lausunnoista joita olen jokusen ratsu- tai ponirotuisen yksilön papereista lukenut. Käytännössähän Hippoksesta saa vikalistan. ;) Selman toinen vikalista poksahti tänään postiluukusta palautetun passin muodossa ja pääsin toteamaan, että kyllähän se "voimakas laukka" oli todellakin väärinkuultujen sanoitusten osastoa ja oikea termi oli se mitä ajattelinkin, eli voimaton. Mutta käydään nyt läpi koko lausunto ja koska tykkään vertailla ja tilastoida, laitan rinnalle aiemman lausunnon arvosteluineen työkantakirjauksesta. Ja en minä ihan oikeasti ole sitä mieltä, että Hippoksesta saa vikalistan.


T-ktk 18.5.2010                                                    R-ktk 10.10.2015

Mitat:

säkä   159 cm                                                         160 cm
lautask.  159 cm                                                    159 cm
rungonpituus 168 cm                                             169 cm
rinnan leveys 43 cm                                               44 cm
lautasleveys   60 cm                                               57 cm
rinnan ympärys 183 cm                                          194 cm
etusäären ymp. 19,5 cm                                          20,5 cm
kuntoluokka     3+                                                   3

Pisteet:

Luonne 7                                                                 8
Liikkeet 7                                                                7
Käynti 8                                                                   -
Veto    10                                                                 -
Ratsastettavuus -                                                     7
Tyyli  6                                                                    -
Yht. 38                                                                    22

Tyyppi 7                                                                  7
Runko 6                                                                   6
Jalka-asennot 7                                                        8
Jalkojen terveys 7                                                    8
Kaviot 7                                                                   7
Yht. 34                                                                     36

Arvostelu T:
Hyvänpuoleiset tyypit, kevyt avo runko, pitkä kaula, lihaslaiha selkä ja lanne, pieni kuvesyvyys, ulkolonkkainen lyhyt lautanen, kapeat reisilihakset. Hyvin kestäneet jalat, melko hyväasentoiset etujalat, takajalat ahdasasentoiset. Etukaviot hyvät, takakaviot holvikkaat mutta levenevät. Ahtaanlaiset suorat käyntiliikkeet. Hieman väljenevät suorat rennot raviliikkeet. Hätäinen irtiotto ja veto. Hätäinen ohjastaa.

Arvostelu R:
Hyvänpuoleiset tyypit, etupainoinen. Kevyt pitkä avo runko, ylhäälle asettuva kevyt kaula, lihaslaiha painunut selkä, pieni kuvesyvyys, ulkolonkkainen lautanen. Melko hyväasentoiset jalat. Hyvänpuoleiset kaviot, hieman vetäytyneet kannat, kavioissa pieniä lohkeamia. Etujalkojen liikkeet ahtaanlaiset ja takajalkojen liikkeet väljät suorat käynnissä, rento pitkä askel. Etujalkojen  liikkeet hieman melovat ja takajalkojen liikkeet väljät ravissa, suora rento ravi. Käynti 7: Hieman lyhyt, askel ei veny riittävästi, tarmokas. Ravi 7: Tahdikas, hieman etupainoinen. Laukka: 7 Voimaton, hieman etupainoinen. Ratsastettavuus: Kevyt kädelle, tarmokas. Kiltti.

Noin. Hyvänpuoleinen tamma on siis minulla. Ja on mustaa valkoisella siitä, että on hätäinen ja kiltti. :P Eikä ole vastaanväitettävää, missään muussakaan kohdassa. Rakenteen osalta olen lautakunnan kanssa aivan samaa mieltä, ehkä olisin vikoja löytänyt itse pari lisääkin. Itsestäni voin olla ylpeä siltä osin, että sain maastakäsin ahtaat takajalkojen käyntiliikkeet venymään väljiksi ja askeleen rennoksi ja pitkäksi. Kyllä sitä kotona vähän treenattiinkin Sempulan kanssa. Mitoissa tuo lautasleveyden pienentyminen viidessä vuodessa ei tässä kohtaa tarkoita että viimeisetkin pyllylihat olisivat kadonneet, vaan siitä, että Perttunen mittasi aikanaan tuon leveyden Selman ulkonevien lonkkaluiden kohdalta ja tämä nykyinen lautakunnan pj näiden lonkkakyhmyjen alapuolelta. Rinnan ympäryksestä näkyy kuitenkin että runkoon on tullut lihasmassaa sitten 5-vuotisajoilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)