sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Voihan valkuainen!

Mielenkiinnolla seuraan tätä ratkaisevaa kesää tuijottaen Selman jouhia, sillä nyt saan varmuuden siitä onko sillä valkuaisyliherkkyys vai kesäihottuma. Toistaiseksi kutinat viittaa edelleen valkuaisyliherkkyyteen. Miksikö? Koska aina kun valkuaispitoinen rehu on lisääntynyt, alkaa häntää kutittaa ja kun se vähenee, kutina loppuu.

Ennen laidunkautta vielä vajaa pari viikkoa sitten Selma sai edellistä, apilapitoista,"märempää" pyöröpaaliheinää pelkästään, mutta se oli yksi aamu hangannut häntäänsä. Aloin yhdistää sekaan kuivaheinää niin, että ateriaan kuului märkää rehua 7 kg aamulla ja illalla sekä muutaman kilon päivällä ja 3 kg kuivaheinää aamulla ja illalla sekä pari kiloa päivällä. Käytännössä sillä oli siis kokoajan heinää nenän edessä ja kaiken se söi kiltisti. Tämän lisäksi se söi aamulla ja illalla yhteensä litran Racing Proteinia ja kaksi litraa kauraa + muut lisäkkeet. Kun paali vaihtui, uusi paali sisälsi selkeästi enemmän puna-apilaa. Selma rakasti sitä ja jätti usein kuivaheinää syömättä. Kaikki meni siihen asti hyvin, kunnes se alkoi viettää laitumella enemmän aikaa.


Se on nyt ollut kahtena päivänä 6 ja 10 h laitumella, proteiinia saanut vajaan litran ja yöheiniksi sai viime yönä pelkkää apilarehua ja tämän näköinen häntä oli aamulla:


Ei nyt vielä paha, mutta hangannut on. Niinpä tänään sai aamukauroissaan vielä 0,5 l proteiinia, mutta iltakauroissa ei enää yhtään. Samoin apilarehu saa jäädä nyt unholaan. Ensi yönä on tarkoitus jättää tammalauma ensimmäistä kertaa yöksi laitumeen, joten yöheiniä ei ole muutenkaan tarjolla. Jos sateisina öinä käyvät sisällä, niin saa rouva tyytyä kuivaheinään.

Harja on vielä pysynyt kutisemattomana:


Nyt Selma syö seuraavanlaisesti laidunruohon lisäksi:

Aamulla:
1,5 l kauraa
1 dl rypsiöljyä
1 mtt ruokintakalkkia (mitta on sellainen mikä on valkosipulijauheessa, oisikohan 20 ml..?)
1 mtt merisuolaa
1,5 rkl munkinpippuria (vähentää kiiman oireita, edistää maidontuotantoa ja karkoittaa hyönteisiä)

Illalla:
1,5 l kauraa
2 dl pellavarouhetta (jää pois kunhan tämä satsi loppuu, sisältää myös turhaa valkuaista)
1 dl rypsiöljyä
1 mtt ruokintakalkkia
1 mtt merisuolaa
1 mtt sinkki-kuparia

Näillä mennään ja seurailen tilannetta. Nyt kun ruoho on vahvaa, täytyy puljailla varovasti lisäravinteiden kanssa. Kunhan kesä etenee ja ruoho köyhtyy, niin saattaa ruokinta näyttää ihan toiselta. Laitumella ei onneksi kasva puna-apilaa, toisin kuin viime kesän hillittömän hankauksen laukaisseella laitumella joka oli puna-apilavoittoinen luomulaidun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)