keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Munkinpippuria!

Tammanomistajan iloksi kevät tuo kiimat tullessaan. Selmalla kiima ei onneksi ilmene muuten kuin ratsastettavuudessa, joka on luokkaa "varrastettu sika". Se kääntyy kyllä, mutta ei TAIVU. Tästä on erittäin hieno esimerkki videossa jossa Selmalla koitetaan ratsastaa heC:n rata läpi sen ollessa umpikiimassa: KAS TÄSSÄ. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti kulmissa. Järkky elukka. Ei ole minun. Kenen lie... Ja tuokin on kuvattu huhtikuun lopulla, joten aihe on hyvin ajankohtainen.

Vuosi sitten aloin etsiä kasvilääkintäpuolelta apua kiimaan ja päädyin googlettelmaan munkinpippuria. Sitä myydään monessakin paikassa. Yrtti on saanut nimensä siitä, että luostarien munkit ovat käyttäneet sitä taltuttamaan omat seksuaaliset (häiritsevät) tuntemuksensa. Se vaikuttaa siis hormonaalisesti rauhoittaen kiimaa. Siihen en osaa sanoa vaikeuttaako se tamman saamista kantavaksi, ei ole kokemusta. Mutta tämä siis voi auttaa myös niillä oreilla joille alkaa pallit nousta hattuun keväällä ja kesällä.

Eikä siinä vielä kaikki. Viime keväänä minulla oli tiine tamma jolla oli (on) kutisemistaipumuksia. Ja dadaa! Tämä yrtti reipastaa maidontuotantoa, valmistaa tammaa varsomiseen JA karkoittaa hyönteisiä! Hinta ei ollut juuri mitään ja syöttömäärätkin jatkuvasti syötettynä 2 rkl päivässä, joten otin testiin 700 g, joka riittää muistaakseni 3 kuukaudeksi. Ainakin kahdeksi.

Maidon tuotannosta en osaa sanoa tuliko sitä enemmän kuin Seppoa imettäessä, mutta Hulda ainakin kasvoi komeasti eikä Selma kuihtunut vaikka oli treenissä. Mutta se suurin muutos näkyi Selman ihossa, ja erityisesti ryntäillä:

Kesä 2011, ei munkinpippuria. Kuva: Sari/Antti Kuure

Elokuu 2014, munkinpippuria vedelty maaliskuusta asti 2 rkl päivässä. Ei ensimmäistäkään puremaa ihossa.
Paukamattomuus ei todellakaan selity ötökkäloimella, koska löysin loimen vasta syyskuussa. Ja sekin oli erikoista, että potkuhaavaa (joka tuli kesäkuussa) eivät kärpäset syöneet vaikka siitä valui kaikkea herkullista mönjää..

Ei yhtään lentävää paholaista vaikka kuvaa ottaessa olisi ollut aikaa mennä imuttelemaan haavaa.
Mitään muuta muutosta ei mihinkään ole tehty, kuin tuo mystinen pippuri lisätty iltaruokiin. Ja koko kesänä ei ratsastettavuudessa ollut kiimojen aikaan mitään eroa tavalliseen. Olen aika vakuuttunut. Tänä vuonna aloitin syötön jo helmikuussa ja jatkan sinne saakka kuin poltiaisia lentää.

Munkinpippuri tuoksuu heikosti anismaiselta. Selma on syönyt sitä mukisematta vaikka on aika nirso ruuan suhteen ja jättää helposti syömättä kummalliset pöperöt (kuten nyt vaikka valkosipulin tai vitamiinin jossa ei ole xylitolia taaai sinimailaspelletin...).

Chia ei vakuuttanut ollenkaan, enkä sitä enää ole syöttänyt. Rypsiöljy, sinkki-kupari -jauhe, sekä ruokintakalkki ovat olleet meillä hyvän ihon ja jouhien tuottajat.

Toivottavasti tästä kokemuksesta olisi apua kiimasta tai ötököistä kärsiville. Muistettava on kyllä esim ravureiden kanssa, että munkinpippurilla on 4 pv dopingvaroaika.

4 kommenttia:

  1. Pitää pistää korvantaakse, täällä ollaan niitä mainittuja korvia myöten täynnä erästä varsin voimakkaista kiimoista kärsivää tammaa... Tai kun tamma ei kärsi, mutta se ruuna... Hajukin on melkoinen. Nyt muistui mieleen, miksi ennen tuon samaisen kiimaper...keleen ostamista taisin todeta, ettei meille tule enää yhden yhtä tammaa. :D Kesää kohti helpottaa aina, mutta tämä aika vuodesta on pahin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pelkkään kiimaan kuuriluontoisesti annos on 3 rkl. Sen verran edullista matskua että ei edes hirvitä ottaa testiin. :)

      Poista
  2. Tätähän munkin (heh) piti kokeilla Sohville,kun se on aina eniten syöty laitumella... siis munkinpippuri-kauppaan!!! Mistä ostit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Better Choicelta mie ostan. Mut aika monelta muultakin saa ku googlaa. :)

      Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)