keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Villiä treeniä ja kisahermoilua (Video)

Tällä viikolla Selman treenit on koostuneet minun kanssa maastoilusta, radalla tykittelystä ja Karkun valkasta. Sunnuntaina on sitten Kajaanissa seurakoulukisat jonne Mira ja Sempula on ilmoitettu luokkiin heC Aikuisohjelma ja heB K.N. Special.

Kävin siis maanantaina pitkästä aikaa Selman kanssa normaalilla maastolla ilman varsinaista muuta missiota kuin reipasta etenemistä. Toki maaston muodot on sellaiset täällä ettei mihinkään pääse niin sanotusti ilman mäkitreeniä ja nytkin tiemme vei muuan vaaran laelle. Matkaa tuli 9,6 km. Yllätyin itse kuinka hyvin jaksoin mennä kilometrisotalla kevyttä ravia, kun yleensä tuskan hiki pukkaa parin kilometrin jälkeen. :D Aloittamani lenkkeilyharrastus on selkeästi tuottanut jo tulosta. Käyn siis vähintään 4 krt/viikossa kävelemässä 6-8 km lenkkiä n. 6 km/h vauhtia. Tarkoitus on pidentää pikkuhiljaa ja harrastaa itsekin mäkitreeniä mikä on meidän kaupungissa aika helppoa. Ja lopultakin tulee pian salikortti hommattua. Hui. Ihana ystäväni Jarmo lähtee salikaveriksi, niin saadaan piiskattua toisemme treenaamaan sohvien pohjilta. ;)

Noniin, takaisin Selman treeniin. Tosiaan eilen kelit olivat sulattaneet raviradankin taas hyvään kuntoon ja sain työmääräykseksi hiitata Sannin. Mira lähti sitten mukaan Selmalla, sillä viimeaikoina huonot pohjat eivät ole antaneet mahdollisuutta kunnolliseen laukkatreeniin ja Selma vaikutti taas jäykältä rististään. Teimme niin, että otimme kovempia vauhteja vain etusuoralla ja muuten pyrittiin menemään hieman rauhallisemmin. Tämä tarkoitti Selmalla suurin piirtein keskilaukkaa muun kierroksen ja kiitolaukkaa etusuoran. Se oli todella kuumuvainen ja vastasi Sannin kiihdytyksiin hyvin. Aloitimme vaikeasta eli oikeasta kierroksesta ja heti kun Sanni alkoi kiihdyttää, Selma laukaisi yllättäen pukkisarjan! Tätä ei todellakaan tapahdu yleensä! Se oli vaihtanut pukkien aikaan laukan vasemmaksi minkä tajusimme vasta takasuoralla. Ilmeisesti ristiselässä oli kiristänyt jotain oikeassa laukassa ja siitä pukit. Löytyi se oikea laukkakin sieltä kuitenkin. Laukattiin (tai siis Selma laukkasi) oikeaan kolme kierrosta putkeen ja vasempaan kaksi. Sitten alkoi paukut loppua hieman, niin lopetettiin ennen kuin tulee väsy. Matkaa kertyi koko rataseissulta matkoineen 16,5 km ja maksiminopeus oli 39,4 km/h.

Tänään sitten typsyt pääsivät toisen kerran Karkun silmän alle. Valitettavasti kamera ei taaskaan ollut yhteistyöhaluinen. Haaveissa vain on järkkäri...


Karkku tuli ensimmäistä kertaa valmentamaan meidän lähimmälle ratsastuskoululle ja kerrankin oli todella lyhyt kuljetusmatka. Selma ennätti kuitenkin saada matkustustutinat ja hätäkakat aikaiseksi. ;) Paikan päällä se kuitenkin oli kuin kotonaan ja hyvin tyytyväinen kun sai seurakseen kentälle kaksi muuta hevosta. Muut ratsukot halusivat treenata heA:n asioita joten Selmakin pääsi hommiin.


Selma liikkui alusta lähtien todella letkeästi ja isosti, eikä se purrut edes oikeaan ohjaan kiinni. Kannatti siis käydä eilen radalla rälläämässä. :D Kuolaintakin vaihdettiin, nyt palattiin Sprengerin KK Ultra kolmipalaan jonka aikanaan onnistuin löytämään hevostalli.netin markkinoilta 40 eurolla. ;) Mirasta kuolain vaikutti sopivan paremmin kuin perusnivel jolla on menty. Se sopii myös bridongiksi sitten kun kankisuitsitusta testaillaan.

Tehtävinä oli ravipohkeenväistöt, vastalaukka ja takaosakäännökset. Ensimmäisenä väistöt, jotka tehtiin kerran käynnissä ja sitten ravissa.

Väistö siis aloitettiin keskikirjaimesta ja lopetettiin keskihalkaisijalle, päädyssä suunta vaihtui. Selmalla väistöt sujui ihan ok. Se oli kyllä aavistuksen jännittynyt niissä, mutta petrasi koko ajan.

Sitten mentiin välissä takaosakäännöksiä jotka ajohevoselle on tietysti helppo juttu, mutta kun pitäisi hoksata ratsastajan avuistakin että samaa juttua haetaan. Selmalla on kyllä tehty niitä aiemmin myös Päivi "Pake" Kinnusen toimesta (Pake siis itse ratsailla) ja homma on Selmalle jonkin verran tuttua. Nyt on kuitenkin aikaa kulunut ja Mira ei ole tainnut kertaakaan näitä tehdä Selmalla, niin alku oli vähän muistuttelua ja opettelua. Mutta helpompaan suuntaan ne sujui ihan mukavasti, vaikeampi suunta oli..vaikeampi.

Vastalaukkaharjoitus oli alkuun tällainen:Selma onnistui vaihtamaan ensiyrityksellä laukan myötälaukaksi noin neljä kertaa tuon ison kaaren aikana, joten suosiolla Karkku muutti tehtävän sen kohdalla käsittämään pelkästään tuon pienemmän täyskaarron. Olin aivan varma, että sekin on Selmalle liikaa varsinkin kun mennään oikealla laukalla, sillä se hyvin mielellään (ja aivan äärettömän nopeasti) vaihtaa vaikeammasta laukasta helpompaan eli oikeasta vasempaan. Mutta Mira oli TAITAVA ja sai onnistumisia aikaan molemmissa kierroksissa! Jipii! Todiste:

VASTALAUKKA -VIDEO

Pakko laittaa vielä Google+:n höpsö panoraamakuva, on se niin hauska!Ja nyt vielä kärrilenkki alle ennen kisoja, niin Selma on valmis koitoksiin. :)

2 kommenttia:

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)