Kraniohoidon tarkoituksena on vähentää jännityksiä tuki- ja liikuntaelinsysteemistä. Se on hyvin hellävarainen ja syvästi vaikuttava manuaali hoitomenetelmä. Sitä käytetään akuutteihin ja kroonisiin häiriötiloihin, hermojärjestelmän ja aivonestekierron parantamiseen, lihasten ja kalvojen kireyksien poistamiseen, tasapainoisen liikkumisen saavuttamiseksi ja immuunijärjestelmän sekä ruuansulatuksen ongelmiin.
Käsittely ei ole kovin "näyttävän" näköistä, sillä hoitaja vain pitelee käsiään tietyillä alueilla koskettaen hoidettavaa hyvin hellävaroen. Tulokset saivat kyllä pahimmatkin skeptikot ymmälleen. Ensimmäiset käsittelyt Mari teki hevosille maneesissa, jossa katsoimme kahden ratsukon liikettä käynnissä ja ravissa. Mari arvioi hevosen liikeradat, vinoudet.. Toinen ratsuista mm. kiersi oikeaa takajalkaansa eikä takajalkkojen liike venynyt juurikaan vatsan alle. Vain hyvin yhyen käsittelyn (lavat, rinta, risti ja reidet) jälkeen hevonen liikkui aivan letkeästi ja ratsastaja ihmetteli että alla on kuin eri hevonen. Se ei punkenut ulkolapaansakaan ulos lainkaan mitä teki juuri 10 minuuttia aikaisemmin ennen käsittelyä.
Hevoset rentoutuivat silminnähden hoidon aikana. |
Kengityspajassa käsiteltiin kolme hevosta, joista kahdelle laitettiin myös iilimatoja.
Hirudoterapia eli illimatohoito on ikivanha, antiikin ajoilta peräisin oleva hoitomuoto. Hoidoissa käytetään vain tiettyä iilimatolajia joka on sertifikoitu. Lääkinnälliset juotikkaat ovat luonnosta lähestulkoon kadonneet, joten kaikki kinttuun tarttuvat madot eivät ole näitä "hoitomatoja". Tämä laji nimittäin erittää n. 120 erilaista lääkeainetta imiessään verta. Hirudiini estää veren hyytymistä ja avaa tukoksia, hyalyronihappo sitoo vettä soluihin ja solut voivat paremmin (suosittu aine ryppyvoiteissa), destibilaasi hajoittaa tukoksia, orgilaasi aktivoi lepääviä suonia, bdelliini ja engliini stimuloivat immuunijärjestelmää jne. Kaikilla näillä on suuri merkitys patologisten prosessien ja tulehdusten ehkäisyssä. Hevoselle iilimatoja voidaan käyttää jännevammoissa, lihasongelmissa, kaviokuumeessa, haavoissa (poistaa arpikudosta), aineenvaihdunnan elvyttämiseen, kesäihottuman hoitoon jne.
Iilimadolle tarvitaan karvaton "laskeutumisalusta". Sakset ja partahöylä ajoi asian. |
Iilimato hankkarivammaa hoitamassa. |
Kraniohoitoa saaneella hevosella oli ristiselkä aivan jumissa, joten sille laitettiin myös maunoja selkään.
Mauno Mato ja sen kaveri. |
Verta imevä pää on oikeanpuoleinen. |
Toinen mato hyppäsi jo pois saatuaan tarpeeksi ja tämäkin vetelee viimeisiään. Tässä imupää vasemalla puolella. |
Sitten ihmiskokeiluihin. Kraniohoitoa annettiin jo luokassa parille halukkaalle lonkkien aukaisemiseksi.
Matolaatikko |
Luokkatoverini ja opettajani pääsivät matojen kanssa hengailemaan, mistä olen piiiikkuisen katkera (olisin halunnut ottaa kipeisiin polviin matohoitoa, mutta olin kai yli-innokas niin jäin paitsi).
Luokkakaverilla oli selkä hyvin kipeä ja seisominen sekä istuminen tuottivat tuskaa. Niinpä "pakotimme" hänet sekä kranioo että iilimadotukseen. Hän kuvaili tuntemuksiaan matojen laittamisen jälkeen puutuneeksi ja rokotusta muistuttavaksi. Kirvely tuli aaltoina. Opettajamme suostui ottamaan madon niskaansa. Hän puolestaan kuvaili puremaa ampiaisen pistoksi. Niska on herkempi alue ja jokainen kokee madon pureman eri tavalla.
Imupää vasemmalla. Myös hännässä on imukuppi, mutta ei hampaita eikä muutakaan "suuta". Kakkaa sieltä tulee kyllä. |
Mari on käynyt kahdesti meidän tallilla, mutta Selma oli sillon tiine eikä sitä voinut hoitaa. Kiinnostaisi kokeilla matoja kesällä Selman kutinaan, siihen jäykkään ristiselkään sekä kuulemma madoilla saisi jännetupeilta nesteet pois. Selmalla on hieman kroonisesti takajaloissa jännetupit vähän täyttyneet. Ei nyt kauheat röllykät, mutta etusten kuiviin niveliin verraten on eroa kuitenkin. Katsellaan miten olisi mahdollista saada Mari Selmaakin hoitamaan. :)
Ahkeraa opiskelua ja mielenkiintoista :D
VastaaPoistaPitäisköhän ite tehä alan vaihto ja poistua täältä pohjosesta ja tehä jotain mielenkiintosempaa kans.. Alkais kasvattamaan matoja :D
Eiku vaan! :D Tosin nuo ei kuulemma lisäänny helposti. Että siinäpä siulle onki haastetta saaha ne lisimään. ;)
PoistaJälleen kerran huippukiinnostavaa tekstiä! Pakko kyllä sanoa, että nuo iilimadot yököttävät itseäni sen verran, että niitä ei kyllä minuun saisi vapaaehtoisesti laittaa, yäk!
VastaaPoistaKuulemma joillekin asiakkaille laitetaan ensin huivi silmille! :D Ehkä se toimis siullaki.
PoistaMielenkiintoista tosiaan! Minäkin olen suhtautunut kraniohoitoon aina niin skeptisesti, etten ole edes harkinnut sellaista ponille testaavani. Ehkä pitäisi kuitenkin?
VastaaPoistaJa Anun kanssa olen kyllä samoilla linjoilla iilimadoista. Minun pitäisi olla todella
epätoivoinen, että minut saisi puhuttua ottamaan matoja ihooni... Ei voi mitään, joku primäärireaktio panee ällöttämään.
Miusta ois ollu jännää. Kyllä vähän harmittaa kun en päässyt madon kupattavaks. Piti niitä vähän sormella tökkiä kun olivat hevosessa kiinni ja kukaan ei huomannu. ;) Miun äidillä on parantavat kädet jotka alkaa kuumottaa kipeällä kohdalla. Miulla ei ole, mutta oon oppinu hyväksymään maailmassa paljon semmosta mitä ei voi mitata, kun on äidin hoidettavana ollu. Toiset on vaan luonnostaan herkkiä tommosille jutuille ja vaatii sen herkkyyden että on hyvä tekemään hoitoja. Vyöhyketerapia on miulle tuttu juttu, mutta tuota kraniota en oo kokeillu. Vielä. :)
PoistaTuo kraniohoito on kyllä todella mielenkiintoinen ja toimiva juttu! Sitä pidetään huuhaana koska hoito on hyvin pehmeää, monet pitävät myös lymfaa ja fasciakäsittelyä turhana koska hoito on kevyttä ja runttaamatonta. Ihan järkikin jo sanoo että joka vaivaan ei turkkilainen rajuótteinen karvakäsihieronta auta.
VastaaPoistaMutta nuo madot, uah.. Itse olen naperona kerännyt ja unohtanut matoja taskuihin ja perustanut omia matofarmeja kerran jos toisenkin, mutta siitä huolimatta en päästäisi noita iholle. Varmasti hyödyllisiä muttei minulle. :S
Karvakäsihieronta! :'D Muahha!
PoistaKyllä tommoset lääkettä sylkevät madot kuulostaa paremmalta ku perus kastemadot. :P Mutta eihän sitä oo pakko jos ei taho.
Uhhuh..aika kuvottavia juttuja postailet ;) Mutta olipas taas aikamoinen pläjäys asiaa. Hyvä hyvä!
VastaaPoistaPalaan taas tähän ainaiseen kantavan hevosen käsittelyyn..ollaan jotain kommentteja aiemminkin vaihdettu aiheesta ja silloin taisi olla kyseessä ihan perinteinen hieronta.
Olen nyt parasta aikaa opissa olevan hevoshierojaopiskelijan kanssa asiasta puhunut ja heille oli opettaja sanonut, että kantavaa tammaa voi hieroa!?!?! Samalla kuitenkaan kukaan hieroja ei ole leikkiin lähtenyt..
ja sama homma kraniossa..pöh, en ymmärrä..eikös se jossain kohtaa kuitenkin ole parempi pitää tamma tyytyväisenä kuin miettiä riskiä, jota ei ole missään toteen näytetty? Vai onko? Ja miten voi toinen koulu opettaa niin eri tavalla kuin toinen =/
Niin kovasti haluaisin hemmotella Vipsua, mutta enhän minä tässä kaikenmaailman väitösten ristitulessa uskalla..Sori, kun kaadan tämän jälleen sun niskaan =D
:D Joo, kysyin tuoltakin Marilta saako kraniota tai iilimatohoitoa tehdä kantavalle, niin ei. Sinun pitää vaan tyytyä silittelyyn, rapsutteluun ja muuhun normaaliin raappaukseen. ;)
PoistaHeippa taas, heitin sinua haasteella! http://lahtoruutuun.blogspot.fi/2014/11/haaste-mita-miksi-ja-kuinka.html
VastaaPoista