torstai 21. tammikuuta 2016

Urpoilua ja kisakalenteri

Hevoset suorittivat maanantaina jossakin vaiheessa omaehtoisen tarhalaumautumisen hajottamalla väliaidan. Iltatalliin tullessani asia aiheutti pientä kuumotusta, koska edellinen kerta kun Sanni ja Selma hengasivat samassa aidassa ei päättynyt kovin hyvin. Nyt kuitenkin tyypit olivat aivan rauhallisia ja tyytyväisiä, Sanni jopa väisti Selmaa. Kaikilla oli jalatkin ehjät, nuorimman lämppärisisaren hokinraapaisua lukuunottamatta (joita sillä on aina, vaikka olisi yksinään...). Pakkasta oli n. -30 astetta ja siinä sitten mietin jo valmiiksi miten aamulla toimin tarhauksen suhteen. Kotona on ollut pieni oksutautipotilas, joten pitkiä aikoja en viitsinyt kotoa olla pois ja lisäksi keli oli aika rapsakka eristeiden ruuvailuun akkuporakoneella...

Pohdiskelimme olisimmeko niin hurjia, että laittaisimme vain kaikki tammat yhteen. Jos Selma oli kerran saanut välinsä Sannin kanssa selviteltyä nyt kun varsa ei ollut välissä? Ne vaikuttivat niin kovin levollisilta...

Yön yli nukuttuani tulin kuitenkin siihen tulokseen, että en ota riskiä. Meillä on tulossa kisat kuun lopulla ja jos suinkin on mahdollista välttää jalan katkeaminen, niin koitan sen välttää. Niinpä Selma meni väliaikaisratkaisuna kentälle. Ja sekös oli kamalaa.


Kamala osuus on siis se, kun joutuu jäämää yksin talliin muiden lähtiessä pihalle. Totuuden nimissä täytyy tunnustaa, että meillä hoidetaan hevosten ulkoistaminen ja talliin palauttaminen ajankäytön näkökulmasta mahdollisimman tehokkaasti. Ja tottakai se on myös turvallisuusriski. Enkä suosittele kenenkään toimivan näin, varsinkaan jos ei omista yhtä viisasta hevosta kuin Selma. Mutta muistetaan, että kyseessä on aikuisten ihmisten yksityistalli, jossa ei hoideta ulkopuolisten hevosia, eikä muut kuin omistajat (tai surevat lähiomaiset) käsittele hevosia. Tai joskus saattaa toki joku lapsi taluttaa Selmaa, mutta silloin onkin tilanne jo huomattavasti parempi.

No siis, meillä on menty Mustin lähdöstä tuohon tarhaurpoiluun saakka ulos niin, että Selmalle on laitettu päitset, ja karsinan ovi on avattu. Selman karsina on siis käytävällä lähinnä ulko-ovea ja muut ovat käytävän perällä. Sitten käydään käytävän perältä vierekkäisissä karsinoissa olevat lämppärit molempiin käsiin ja aloitetaan taival kohti tarhoja. Selma liittyy jonon jatkoksi ja possujunana mennään tallin läpi, ulkopuolella lämppärit siirretään taluttajan molemmin puolin (tässä kohtaa muistutan, että esimerkiksi tallityöntekijän tai lomittajan vakuutus ei korvaa, jos jotain sattuu mikäli on taluttanut kahta hevosta yhtäaikaa, töissä ollessaan siis). Selma seuraa messissä lämppäreiden portille, jossa odottaa yleensä että tytöt on saatu tarhaan ja siinä kohtaa ravaa tai laukkaa omaan tarhaansa ja suoraan heinäpaalille. Sitten vain käydään portti laittamassa kiinni. Mikäli on halunnut kuljettaa Selman talutusnarun sen kaulassa, täytyy se tietysti käydä irrottamassa. Iltatallin aikaan tapahtumaketju menee jotakuinkin samalla tavalla, Selma lasketaan vapaaksi portistaan, se kävelee Sannin ja Nakin portille odottelemaan että kaverit saa lassottua ja sitten lähtee tallustelemaan talliin joko edellä tai perässä. Yleensä ennen tallin etupihaa, se siirtyy perään. Ovet avataan ja mennään sisään possujunassa, joka on siinä järjestyksessä että perimmäinen hevonen on edellä ja sitä luokkaa. Sannin voi laskea Selman karsinan jälkeen irti ja se menee omaan koppiinsa (se usein hairahtuu Selman karsinaan jos laskee aiemmin) ja Selma menee omaan mökkiinsä ilman vahtimisia.

Tämä järjestely ei tietenkään toimi enää, nyt kun Selman tarha onkin kentällä. Ja sillä on kauhea ahdistus ja hätäkakkailu kun joutuu odottelemaan tallissa sen kun vien lämppärit pihalle, eikä pääsekään mukaan. No, kunhan kelit lauhtuu niin saadaan väliaita taas kuntoon.

Muuten ei kuulumisia oikein olekaan. Selma on viettänyt talvilomaa. ;) Se ei onneksi kerää mitään ihmeempää pakkas- tai lomavirtaa, joten viikonloppuna voi aloittaa treenit ihan hyvillä mielin.

Hypoteettinen (koulu)kisakalenteri on siis seuraavannäköinen

31.1. 2-taso, Nurmes
28.2. 1-taso, Vuokatti
6.3. 1-taso, Kajaani
20.3. 1-taso, Vuokatti
10.4. 1-taso Vuokatti
24.4. 1-taso, Kajaani
7.5. 1-taso, Kuopio (melko epätodennäköinen)
15.5. 1-taso Vuokatti
18.6. 2-taso Lieksa
2.7. Lady Meeting, Kajaani (pukuratsastus)
24.7. 2-taso Sotkamo
21.8. 1-taso Kajaani
18.9. 2-taso Kajaani
30.10. 1-taso Kajaani

Tästä puuttuu vielä kaikki Nurmeksen ja Lieksan 1-tason kisat, joten ne kiilaa toki aina edelle. Lisäksi minun työviikonloput todennäköisesti rajoittaa ainakin meikäläisen mukaan pääsyä osaan kisoista. Sikäli mikäli nyt hevonen pysyisi kunnossa koko kauden. Kahdet kisat kuussa on vähän siinä rajoilla viitsitäänkö. Onneksi kisoja on kuitenkin noin kivasti 110 km säteellä. Kuopioon tulee jo vajaa 130 km, samoin kuin tulisi Joensuuhun tai Liperiin, Kiuruvedelle tulee vielä enemmän. Joten eiköhän tässä pyöritä eniten Kainuussa ja omilla huudeilla niin sanotusti.

Ja sitten on vielä tämä kauhea varsakuume. Kimppavarsakuume Selmasta. :D En kestä. Tahtois kokeilla ravivarsaa... Eikä yhtään auta, että Seppo vaan komistuu entisestään:

Kuva: Jutta Makkonen

Seppo on jo kuulemma 160 cm! Äiskästä menee ohi, vaikka isävainaa oli vain 153 cm. :)

9 kommenttia:

 1. Täällä olis kanssa melkoinen varsakuume ja kuumetta ei helpota yhtään, kun lueskelee facbookista tai hevostalli.netistä alati vähenevistä erisukuisista suokeista. Itse asiassa ihan pienen "piilomainoksenkin" olen ujuttanut tulevaan Suoralla -lehteen mahdollisesta tilausvarsan tekemisestä. Vähän myöhemmin keväällä tarvii laittaa nettiin ilmoitusta, mikäli joku kiinnostuu. Vihrullahan on mahdollista teettää täysin erisukuinen varsa, kun siltä itseltään kaikki valtaoriit vielä puuttuu. Ja Elviira on samanmoinen, yksi niistä harvoista viime vuonna syntyneistä.
  Voi kun olisi oma talli, rahaa ja aikaa, niin se olisi täynnä Vihrun varsoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti olis Vihrusta kiinnostuneita tilausvarsan tekoon! Facebookin Erisukuiset suomenhevoset -ryhmässä on suunniteilla isompi ravikimppa erisukuisen varsan ostoon. Toinen vaihtoehto oli teettää se varsa (aika vähän on myytävänä..) ni vinkkaa sinnekin! Vihru on sentään ravisukuinen. :)

   Poista
 2. On kyllä komea Seppo! Varsakuume on minulla sillä tavalla kroonistunut, että aina kun päivät alkavat pidetä, se iskee. Ruusan astuttamisessa ei juuri järjen hiventä olisi, mutta silti haluaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tässä joskus jollain jotain järjen hiventä ollut?? xD

   Poista
 3. Ilonpilaaja tässä terve :) Oma talli ei polttavaa varsakuumetta hevillä sammuta, päinvastoin. On alkanut tuntua, että vaikka olisi kaikki raha maailmassa, oma talli tuhoaa työmääränsä alle pienetkin toiveet maailman täyttämisellä pikkuVipsuilla. Kannattaa siis keskittyä siihen rahaosastoon ja laittaa lottovetämään.

  Mutta ehdottomasti kannatan tilausvarsavaihtoehtoa teille molemmille! Hienot tammat ja mahdollisuus tuottaa "vähän jotain muutakin" nimenomaan vielä sinne ravipuolelle! Jee!

  Mitä ulostautumiseen tulee niin taitaa aika yleistä olla kahden tai useammankin yhtäaikainen taluttaminen. Mutta se on totta, että jos sattuu niin aika yksin jää. Olisko teillä mahdollista virittää kujia? Olin joskus hommissa parin kymmenen hevosen tallilla ja siellä hevoset juoksivat kujia pitkin sekä ulos että sisälle. Illala vaan avattiin karsinan ovet valmiiksi ja kaikki löysivät pienen harjoittelun jälkeen omaan koppiinsa. Oli se kätevää :) Siksipä olen tuonne omaan pikku talliini suunnitellut kujat. Ainoa tosin joka juoksee kujalla on oma kaakki :) Koska puoliveriset on pönttöjä (ei pahalla).

  Meillähän on tallissa sellainen pönttöpuoliverinen (oikeasti mun lempparityyppi), jolla on vakava taipumus vaikeaan roturasismiin. Joskus historiassa oltiin samalla tallilla ja Vipsu laitettiin tuon pv-rasistin laumaan. Laudan pätkät lentelivätm kun nämä kaksi ottivat mittaa toisistaan eikä lopulta Vipsun yritys paeta auttanut mitään vaan tilanne levisi koko naapuruston ongelmaksi. Sama toistui ko. pvn ja yhden toisen suokin kanssa laitumella viime kesänä. Hassua, miten 4 hevosta eivät mahtuneet kolmelle hehtaarille peltoa. No enivei, toissa syksynä yksi pv pisti väliaidan nurin ja meillä toteutettiin kanssa tällainen laumojen yhdistäminen hevosten toimesta. kävi sykkeet pikkasen korkealla. Mutta silloin ei kukaan tehnyt kellekään mitään. Tulipa taas elävästi mieleen :)

  Nyt vaan hei tilausvarsan tekoon kumpikin! Ja sitten hyviä vinkkejä kehiin, miten se homma ventovieraan kanssa kannattaa toteuttaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kun vielä joskus omaan pihaan otan, niin se on sitten pihatto ja sillä selvä. Jää aikaa puljata varsojenkin kanssa, vaikka olis päivätöissä. :P

   Ventovieraan kanssa tilausvarsanteko kuulostaa pirun pelottavalta... Siksi Seppo ja Hulda on toteutettu hyvin tuttujen ihmisten kanssa. Ja haaveilemani kimppa olis myös koottu muutamasta luottohenkilöstä. ;) Sopimukset toki on tehty ja pitää tehdä paperille ja niissä pitää ottaa huomioon IHAN KAIKKI.

   Tuommoinen hyvin organisoitu ravikimppa mihin myös olen lähdössä innolla mukaan (tämä ei siis Selmasta), olisi kyllä juttu johon lähtisin tammanomistajana rohkeammin mukaan.

   Minähän olen sponssannut ja jatkossakin sponssaan varsantekoa niin, että hoidan Selman kulut koko tiineyden ajan ja tilaajalle jää vain ne extrakulut joita Selman normielämään ei kuulu, eli varsantekokulut ja lisärehut + extra rokotukset/madotukset. Tietysti Selma on myös käytössäni koko ajan. Ja vaikka se olisi eläkkeellä oleva siitostamma, niin silti maksaisin sen omat kulut. Koska haluan. Näinhän käytännössä varsan tilaajalle varsa tulee halvemmaksi kuin teettää omasta tammasta. :)

   Mutta normaalia ja yleistä ei tämä toiminta tietenkään ole, vaan tammasta otetaan joku liisausmaksu tai varsanteettäjä ottaa sen ylläpitoon tmv.

   Poista
  2. Ai niin, unohtui kommentoida tuota kujajuttua... Ei meillä ole oikein mahdollista viritellä kujia tuonne, eikä nuo kaksi muun rotuista todennäköisesti toimisi sillälailla. :D Selmahan ei sityen niitä kujia tarvitsekaan, se ei seikkaile muutenkaan missään ja on ajatuksella hommassa mukana. <3

   Poista
 4. Joskus aikoinaan yhdellä ravitallilla päästettiin kaikki hevoset pihalle ja sitten alkoi tallista nimenhuuto. Hevoset yrittivät kyllä "etuilla", mutta kiukkuinen mulkaisu riitti, ja jokainen tuli nimensä kuultuaan sisälle. Homma toimi enempi kuin hienosti... sitten toisessa paikassa homma päättyi ensivasteen paikalletuloon ja hoitajan kasvonluiden rakentamiseen titaanilla. Jälkimmäinen järkytti mieltä sen verran, että meillä ainoastaan ponit tulevat kimpassa sisälle.

  Ja mitä varsoihin tulee, niin olen yrittänyt muistutella itseäni viime kevään jumalattomasta stressistä ja valvomisesta ja rahan menosta... mutta ei, sukupostin dream pedigree on enempi käytössä, kuin naamakirja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se on tapauskohtaisesti toimittava. :D Entisessä elämässä kun oli kolme omassa pihassa, talutin Selman edellä karsinaan ja pojat tuli irti perässä omiin karsinoihin. Jos joskus jäivät pellolle tonkimaan mutta kun vähän kävi ruokakuppia kolistelemassa, nii kummasti ukot löytyi talliin. :D

   Joo, en tiiä miks itekin dreampedigreellä tulee illat leikittyyn... varsin erikoista. O.o

   Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)