torstai 7. syyskuuta 2017

Hyönteisallergia? Testin tulokset ja muuta terveydenhuoltoa

Syksy on kulunut allekirjoittaneella metsässä kahdella jalalla mönkien, sillä ensi tiistaina on luvassa opinnoissa sienitesti. Sellaiset 120 sientä pitäisi olla hallussa. Ja vieläkin välillä mietin oliko se vanuvillaseitikki ja valkojalkaseitikki, vai valkovilla- ja vanujalka... Unissani olen kaivellut opettajan koriin herkkutatteja maan sisältä ja hereillä pähkäillyt miten ikinä osaan erottaa nummitatin, lehtikuusentatin ja kangastatin. No pillistöstä joo, mutta mikä oli kenenkin pillistö?? :D Onneksi en ole ainoa meidän luokasta kenellä meinaa jo epätoivo iskeä.

No, mutta asiaan. Selman kutina on ollut koko kesän melko samanlaista kuin ennenkin, tosin kuten aiemmin selvitin, ei jouhia ole hangattu juuri lainkaan, enin reaktio on ollut mahassa. Sitä oli jo viime kesänä, kun kuvittelin Selman saaneen taas hiekkaa mahaansa (se löi itseään toistuvasti etusella rintaan, pää alhaalla, huuli pitkällä ja huojuen). Silloin tajusin jossain vaiheessa kurkata mahan alle ja näin kutisevaa ihottumaa joka oli potkuista ärtynyt. Sen sai hoidettua kyllä nopsasti ja ongelma hävisi. Tänä vuonna homma räjähti käsiin heinäkuun lopulla. Koko kesän Selmalta oli karissut karvaa niin, että joka päivä kun mahaa hoitaakseni avasin loimen mahapussin, sieltä tipahti kämmenen kokoinen karvapallo. Siis joka päivä. Sellaista se oli viime kesänäkin, enkä sillälailla osannut siitä heti huolestua, kunhan ihmettelin mistä sitä karvaa niin paljon voi pudota. Mutta sitten mahan potkiminen ja pajupuskissa hinkkautuminen lisääntyi ja lisääntyi ja vielä lisääntyi ja aivan parissa päivässä koko hevosen alapuoli oli täynnä märkivää rupea, kaljuja kohti ja turvotusta.

28.7.2017Kainalot.
Rupea oli myös alahuulessa, utareissa ja myös värkissä hännän alla. Soitin siltä seisomalta eläinlääkärille. Suljimme puhelun aikana pois märkäruven (se on ollut Selmalla, tunnistan kyllä) ja sienen (sekin on nähty). Mielestäni äkillinen oireiden purskahtaminen viittaa allergiaan ja varsinkin kun herkkyysoireita on muutenkin ollut. Kerroin että en usko polttiaisallergiaan, sillä Selma ei reagoi polttiaisiin, mutta joko se on syönyt jotain sopimatonta tai sitten allergian aiheuttaa joku muu. Eläinlääkäri tuli käymään ja ihmetteli kovasti tällaista ihoreaktiota. Hän oli konsultoinut muita eläinlääkäreitä jo etukäteen eikä kukaan ollut törmännyt vastaavaan. Otettiin raapenäytettä, karvoja, rupia, nahkarämpäleitä ja verta putkiin, ottipa hän vielä valokuviakin näyttääkseen kollegoille. Ohjeeksi saatiin kortisonisuihkeella suihkuttelu ja pesu Hexocil-shampoolla. Pesu selkeästi helpotti, mutta suihke kirveli, varsinkin avoruvissa. Vuorottelin suihkeen kanssa niin, että laitoin joka toinen päivä suihketta ja jokatoinen päivä Jodopax-voidetta joka kuivatti märkivät ruvet. Alahuuli ja hännän alus umpeutuivat nopsaan, mutta maha tuntui toivottomalta. Turvotus laski kyllä kainaloista ja mahasta hoidon aikana. Kun kortisoni loppui, jatkoin Hexocil-pesua tarvittaessa ja jatkoin hoitoa yrttiöljyillä. Pikkuhiljaa alkoi helpottaa, mutta tälläkin hetkellä mahasta on kuivia rupia nähtävissä ja välillä kutittaa.

4.8.2017
Allergiatestin tuloksia odoteltiin kaaaaaauan. Soitin välillä jo lääkärille, kun aikaa oli kulunut kolme viikkoa. Hänen tekemissään bakteeritutkimuksissa karvoista ja ruvista ei ollut löytynyt mitään merkittävää, että odotellaan vaan labratuloksia ja hän soittaa sitten.

Kun mietittiin mitä ylipäänsä lähdetään testaamaan allergiatestillä, suljin pois kasvitestit, koska ne valitettavasti keskittyvät kaikki siitepölyyn, eivät syötyyn kasviin. Ja aika hankalaahan se olisikin ollut testata varmaankin. Lähinnä kiinnostaisi itseä testata syödylle valkuaiselle allergisuus, mutta en tiedä voiko sellaista edes testata. Toki viljat ja sellaiset voidaan testata, mutta Selma ei syö viljaa eikä sen ruokintaa ole mitenkään muutettu, joten yhteistuumin suljettiin pois ruokintaan liittyvät asiat (myös puutokset). Päädyin valitsemaan hyönteisallergiatestin, sen hinta oli kyseisessä laboratoriossa 130 e plus kulut.

Lopulta puhelu tuli. Selma on allerginen paarmalle, mäkäräiselle, pistokärpäselle ja tietysti, miksipäs ei, TORAKALLE. Ei ole muuten meillä torakoita, joten sen osalta voi huokaista. ;) Paarmalle reaktio oli aika suuri ja se varmaan pystyy puremaan myös loimen kankaan läpi. Mäkäräinen pääsee tisseille ja silmille, sekä kainaloihin kyllä.Sinällään edelleen kummaa että reaktio tuli noin kamalan äkisti isoksi. Olisiko sitten kaikki hyökänneet kerralla kimppuun lyhyessä ajassa. Paarmalle olisi siedätyshoitoa saatavissa, onko kenelläkään käytännön kokemusta siedätyshoidoista hevosilla? Miten tapahtuu ja mitä maksaa?

No, onpahan sekin nyt tutkittu.

Tähän terveydenhuoltoon kun päästiin niin laitetaan kuvakollaasia kavionhoidosta perään, kun en ole pitkään aikaan laittanutkaan.

Itse itsensä rauhoittanut. :D 14.8.2017 Katsokaa miten hyvä tukka meillä on! Tuo lyhyempi kohta keskellä kaulaa ei ole tänä kesänä katkennutta, se ei viime talvena kasvanut ollenkaan ja vain puolet harjamarron paksuudesta tuotti edes jouhta. Tänä kesänä se on vihdoin alkanut kasvaa ja sille "kaljulle" osalle harjamartoa on ilmestynyt vaaleaa uutta jouhta. :)

Ennen...

Ja jälkeen. :)

Yhtään ei huolestuta, että mitä se seppä lähti autolta hakemaan. 

Eilen oli sitten hammashuoltopäivä kun pitkästä aikaa saatiin Marika Hirnuvasta Hampaasta Suomeen. Edellinen kerta kun ollaan onnistuttu pääsemään taiturin kalenteriin oli silloin, kun Hulda oli vielä imetyksessä. Toivotaan että päästään vuoden kuluttua uudestaan!

Loppuviilaus.

Marika hoiti kaikki kolme tallin asukkia. Kaikilla oli piikkejä, Selmalla on onneksi niin iso suu, ettei piikit ole koskaan tehneet haavaumia poskien limakalvoille, mutta Riimillä ja ponilla tilanne on toinen. Kummallakin pojalla oli haavaumia. Marika tekee raspauksen jälkeen yksilölliset hammaskartat hevosille ja näyttää samantien mitä löytyi ja mitä korjauksia hän teki. Lisäksi hammaskartat saa sähköpostiin. Tässäpä Selman ja Riimin leegot, korjatut ongelmat on mustalla kuvattu:

Selman suu.

Selmalla on ollut porraspurenta, joka tarkoittaa noissa sivukuvissa näkyvää ilmiötä, jossa joko ylähammas on korkeampi kuin muut ja näin ollen sen vastaparina oleva alahammas muuttuu matalammaksi. Tai päinvastoin. Kyse on milleistä, mutta liian korkeat hampaat pitää tietysti tasoittaa, ettei syöminen vaikeudu. Vuoririvistöltä näyttävät ovat poskihampaat ylhäältä katsottuna, terävät huiput kuvaavat ylähampaissa ulkoreunaan kehittyneitä piikkejä ja alahampaissa sisäreunaan. Eli ylähampaiden piikit voivat viiltää sinne poskeen ja alahampaiden piikit kieleen. Näiden lisäksi Selmalle oli muodostunut etuhampaaseen vasemmalle puolelle väkänen, jonka Marika silotteli.

Riimin suu.
Riimin hampaista Marika tuumasi heti nähtyään, että voisi olla 15-vuotiaan kalusto eikä 22-vuotiaan, mikä oli tietysti kiva kuulla. Riimi on ollut aika hidas syömään väkirehujaan. Se myös laihtuu hyvin herkästi ja välillä klimppailee vihreitä limaklönttejä, joten odotin varsin suurella mielenkiinnolla mitä suusta löytyy. Siellä oli samaa porraspurentaa kuin Selmallakin ja lisäksi molemmilla puolilla kahden viimeisen poskihampaan välissä on rako, eli diasteema, jonne oli jäänyt vähän ruohoa. Tulehdusta ei ollut ja Marika kertoi, ettei sille tarvitse tehdä mitään muuta kuin seurailla ja haistella hengitystä. Jos alkaa pahaa hajua tulla, niin silloin diasteemat ovat tulehtuneet ja hoito on välttämätöntä. Lisäksi Riimillä oli tosiaan yläposkihampaissa pahat piikit varsinkin vasemmalla puolella, siellä oli haavaumaa tullut poskeen. "Ei vanhuuden merkkejä." Jes!

Kaikille asukeille kuulema riittää hammashuolto kerran vuodessa, joten toivottavasti nähdään Marika seuraavan kerran ensi kesänä/syksynä kun Suomessa pyörähtää.

12 kommenttia:

 1. No hitto! Näyttää kyllä varsin tutulta tuo ihottuma =/ Voisiko olla, että noiden hyönteisten lisäksi olisi sitten vielä joku muu allergia, joka ikäänkuin pahentaa tämän toisen allergian reaktiota. Voisiko myös olla niitä lajikohtaisia eroja, nimittäin ihan mäkäräistenkin välillä. Joillain hyönteisillä, esim hyttynen, kannat ja lajit kuulemma vaihtelee suurestikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tiiä yhtään miten tommosessa testissä "paarma" määritellään, kun onhan niitä lukuisia eri merkkisiä paarmoja ja sama pätee kaikkiin luonnonluomuksiin voikukasta polttiaisiin, alalajeja riittää. Pitää kauheet myrkkyarsenaalit hommata vaan.

   Poista
 2. Huh minkä näköistä ihottumaa!! Mietin myös kasvien merkitystä, kun eikös teillä hevosilla ole laitumella paikkapaikoin korkeaakin, raivaamatonta kasvustoa? Voisiko siellä joku ärsyttää tai lisätä hyönteisten aiheuttamaa ärsytystä? Kun ihottuma-alue on "alakerrassa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On joo, mutta aika tarkkaan olen kyllä siellä kierrellyt ja katellut mitä syövät ja mitä eivät. Myrkkykasveja ei ole muuta kun rönsyleinikkiä ja sitäkin hyvin vähän, eivätkä kyllä koske siihen. Mutta Selma kun reagoi ihollaan siihen valkuaispitoiseen rehuun, esim apilapitoista heinää söi yhtenä talvena ja alkoi hankaamaan häntää ja harjaa pian. Ja loppui kutina kun heinä vaihtui. Valkuaisrehut aiheuttaa samaa suurina määrinä. Selmahan alkaa kutisemaan aikalailla muutamassa päivässä kun alkaa laidunta syömään.

   Lähinnä meillä on pitkä kasvusto vatukkoa ja horsmikkoa. Kosketusärsytys ei oikein tunnu käyvän järkeen, kun sillä on kuitenkin se pyjama päällä koko ajan, joten "paljaaseen" mahaan ei sillä lailla pääse mikään osumaan.

   Poista
 3. Kyllä meilläkin lähes kaikkien hevosten mahat on täynnä pientä rupeä, mitä saa sitten iltaisin rapsutella. Toisilla kainalotkin. Ei vaan karvat lähde tms. Mäkäräisten uskon hevosia kiusaavan meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on kyllä rupia. Tää oli kyllä ihan muuta kun perus kesäötörupea. :D Aika karseen näkönen oli äreimmillään.

   Poista
 4. Omalla löytyi suusta pari diasteemaa ja meillä niitä on ellin suosituksen mukaan hoidettu huuhtelemalla pari kertaa viikossa ihan vesiletkun avulla (jotkut huuhtelevat kerran päivässä 100 ml:n ruiskulla). Viime hampuhuollossa suu oli kunnossa, eikä pakkautunutta rehua löytynyt kolosta lainkaan..

  Jotenkin olisi sellainen mielikuva, että SD-teamin Marjut olisi Salamansa kanssa kanssa käynyt siedätyshoidot läpi (tosin heinän takia, mutta kuitenkin..). Kannattanee ottaa häneen yhteyttä, jos tuo hinta- ja hyötypolitiikka kiinnostelee :)

  Mahtavaa kuulla teidän lauman kuulumisia! Ihanaa syksyä ja tsemppiä sienien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tutulla oli myös diasteemahevonen jota piti huuhdella, mutta sillä taisi olla enemmänkin ongelmia niiden kanssa. En tiedä onko sitten raon koolla väliä. Hyvä on tietää että siellä suussa ylipäätään on jotakin tuommoista menneillään, niin tajuaa jopa huuhdellakin välillä. :D

   Aa, kiitos vinkistä, pitää Marjutilta kysellä jossain välissä. :)

   Ihanaa syksyä myös siulle!

   Poista
 5. Meillä oli viime kesänä hyvin saman tyyppista maharupea ja kutisevaa ihottumaa. Hexocil- tai teepuuöjyshampoolla pesu + tummelitervaseos auttoi yhdistettynä ihottumaloimeen joka suojasi edes hieman. Meillä on lähes vuosi toisensa jälkeen hurjasti paarmoja kesä-heinäkuussa ja elo-syyskuussa alkaa polttiaisarmeijoiden hyökkäys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selma ei polttiaisiin reagoi ollenkaan, mutta loimitettuna se on seepra-ihottumaloimella keväästä syyspakkasiin. 10 vuotta olen tuon rinnalla elänyt eikä ole tuollaista ihottumaa ennen tällä ollut, enkä ole nähnyt tuollaista koko 27-vuotisen hevostaipaleeni aikana. Mutta tulipahan nähtyä nyt sekin. :D

   Poista
 6. Hurjan näköistä ihottumaa!!! Meinasin myös vinkata, että Marjutin Salama kävi siedätyshoidon läpi. Tuntuu, että nämä ötökkäkesät ei tule helpottamaan ikinä, mutta tämä vuosi oli kyllä ainakin meillä poikkeus. Näin 2 paarmaa, en yhtään hyttystä ja ehkä kahtena iltana oli polttiaisia. Vaikka mneillä ei mitään kutinoita olekkaan, niin kyllä nämä viime kesänä pukeutuivat kaikki seeproiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se niin paljon olia helpottaa. Meillä pojat on olleetbilman loimea ja näkyy harjaa ja häntää katkeilevan molemmilta kun kutittaa kesän läpeensä. Paarma tosiaan saa kyllä pistettyä loimen läpi. :/ Mutta en tiedä miten se reaktio noin iso voi olla yhtäkkiä, kun koko kesän altistunut tasaisesti kaikille ötöille. Ja kaikki nämä vuodet... Voihan se olla ettei tuo mahareaktio sitten yks yhteen ole edes niistä ötököistä, mutta koska kortisoni tehosi jollain lailla, niin allergiaanhan se viittaa. En ole hyönteiskarkotteita käyttänyt nyt kun tervaöljy haisee aika voimakkaalta, mutta pitänee ens kesänä varata Dr Repelit hyvissä ajoin.

   Poista

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)