Maiju


MaijuOlen kolmekymppinen uusioperheessä elävä, kahden alakouluikäisen tytön äiti. Olen lähtöisin Joensuusta, Nurmekseen muutin vuonna 2005 ja kesäkuusta 2016 lähtien vaikutan Pohjois-Savossa, Pielavedellä. Ammatiltani olen hevospainotteinen luonto-ohjaaja ja tallimestari. Olen 180 cm pitkä ja koska Selma on n. 160 cm korkea ja kapea, on minulla omat haasteeni sen ratsastamisessa. Minulla on lisäksi todettu selkärangassa kolmessa alimmassa nivelvälissä (välilevyissä) sellaisia muutoksia, että esimerkiksi harjoitusravin meneminen tuottaa tällä hetkellä kovasti kipua. Tavoitteellinen valmentautuminen on siksi jäänyt taakse. Se ei tosin haittaa minua, sillä tykkään enemmän hoitaa ja treenata hevosta monipuolisesti, myös ajaen. Selmalle olen saanut matkan varrella osaavat ratsastajat jotka myös kilpailevat sillä.

Lyhyt hevoshistoriikkini:

1991-1993
Kesät luuhailua Liperin Ylämyllyllä suokkiravureiden orilaitumella (jep, siellä lankojen sisällä...) jossa mukana menossa ainakin Utun Toto, Utun VinkkuUtun Ruutu ja elämäni ensirakkaus Reissu-Rudolf. Ja kaverin hoitoponi Bellan kanssa opettelemassa tallielämän realiteettejä.

1993-1999
Lapsuus ja teinivuodet ravitalleilla Joensuun Lehmossa vapaa-aikani viettäen. Näiltä vuosilta lemppareitani olivat mm. E.M. LyydiaE.M. FirstRainon PojuVaroiinaPostin TyttöKatariino ja Tuli-Torsti

1999
Sain ensimmäisen oman hevoseni, omaan pihaan, kun muutimme Liperiin perheeni kanssa. Olin 16 vuotias ja hevonen nelivuotiaaksi kääntynyt hiljattain ruunattu Kaurahattu eli Haksu.

2000
Kävin Haksun kanssa elämässä kesän hienolla ravitallillla Rääkkylässä, missä sain hoitaa Rainon jälkeläisiä ja itse Kuningas Rainoa.

2002
Keväällä muutin ensimmäisen kerran omilleni Liperissä maatilalle josta pellot oli lohkottu pois. Sai niitä kuitenkin käyttää ja rakennettiin talli. Syksyllä laumaan liittyi 5-vuotias ratsastamaton arkajalkaruuna Huru-Ville. Herra vaikuttaa nykyisin Turkan Ratsurinteellä tuntihevosena. Näinä vuosina olin useasti apukäsinä varsojen opetuksessa, tallihommissa ja lastenvahtina tallilla jossa asusteli Romeo Lax.

2005
Muutin Nurmekseen maatilalle, sain Ainon ja aloin kärsiä varsakuumeesta. Minulla oli kaksi keski-ikäistyvää suomiruunaa pihassa, joten aloin pohtia ratkaisua. Ville oli noista kahdesta potentiaalisempi ratsu ja Haksulla oli ensihevosena enemmän tunnearvoa.

2006
Syksyllä möin Villen. Aloin etsiä tammaa ja sen aikaa minulla oli vuoden treenissä lainaruuna R.M. Fiilis. Työhevoskurssit tilallamme alkoivat.

2007
Selma löytyi Joutsenosta ja muutti syksyllä meille. Kavioliitto solmittiin virallisesti vasta vuotta myöhemmin.

2009
Syksyllä varsakuumeilu jatkui ja tilalle tuli 1-vuotias oripoika Ahon Humu eli Humppa. Humpan opetin ajolle reen kanssa ja myös sisäänratsastus tuli kuvioihin 3-vuotiaana. Tässä kohtaa nuorempi tyttäristäni oli jo myös syntynyt.

2010
Lähdin Kajaaniin opiskelemaan hevospainotteiseksi luonto-ohjaajaksi monimuotokoulutuksena, eli lähijaksoja oli kuussa jonkun verran, enin osa tapahtui omalla paikkakunnalla työssäoppien.

2011
Koitti avioero ja tilanne oli se, että pihassa oli kolme hevosta: Haksu (13-vuoden kavioliitto takana), Selma (ykköshevonen ja tiineenä tilauksesta) sekä nelivuotiaaksi kääntyvä Humppa. Tein elämäni raskaimman ja vaikeimman päätöksen, lopetin Haksun. Selma lähti Sotkamoon lähemmäksi varsan tilaajaa, eli Jonnaa, varsomaan ja siirsin Humpan vuokratalliin ja koulutin sitä ystävän ja Valmentajien avulla n. heB tasolle myyntiä ajatellen.

2012
Kesäkuussa syntyi ensimmäinen kasvattini, ori Seliseli Kuupeli eli Seppo. Elokuussa Humpalle löytyi ostaja. Loppusyksystä Selma ja Seppo muuttivat samalle vuokratallille missä Humppakin oli ollut.

2013-2014
Selman treenausta, siemennystä, treenausta... Blogi tuli kuvioon 2014 tammikuussa. Ja siitä edespäin voi tapahtumat tutkailla täältä. 2014 lähdin Kiuruvedelle opiskelemaan tallimestarin erikoisammattitutkintoa ja valmistuin aikataulussa v. 2015.


Kaiken tämän ohella olen ollut Pielisen Ratsastajat ry:n hallituksessa vuodet 2006-2014 ja myös Nurmeksen hevosystäväinseura ry:n hallituksessa vuodet 2007-2009 (jos lopetusvuoden muistan oikein).

Vuosina 2006-2011 järkkäsin ex-mieheni kanssa työhevoskursseja Nurmeksessa ensin Suomen työhevosseura ry:n alla ja sittemmin Työhevosharrastajien alaisuudessa. Kursseja oli keväällä peltotyökurssi valjastuksineen ja talvisin savottakurssi. Kursseilla myös taivutettiin reen jalaksia, tehtiin aisoja ym. Opettajina olivat Eino Leikas sekä nyt jo edesmennyt Toivo Pulliainen. Opin aivan valtavasti niin kurssittamisesta kuin työajosta näillä kymmenellä kurssilla joita olin järjestämässä ja joissa opetin valjastusta. Työhevoskursseja järjestetään ympäri Suomea, suosittelen lämpimästi osallistumista!

Keväällä 2016 muutimme siis mieheni ja lasteni kanssa omalle maatilalle Pielavedelle Pohjois-Savoon ja sain Selman viiden vuoden vuokratalleissa elämisen jälkeen vihdoin taas omaan pihaan. Blogissa kerrotaan pihatonrakentamisvaiheista ja oman tallin arjesta.

Ravitallihistoriani vuoksi tykkään pitää hevoseni hyvässä peruskunnossa ilman turhaa rasvaa. Ja ajaminen on luonnollinen osa ratsuni valmennusta.

Blogissa seikkailee myös esikoiseni, vuonna 2005 syntynyt Aino, joka on niitä harvinaiseksi käyneitä vanhanliiton hevostyttöjä joille jalkojen pesu on yhtä ihanaa kuin heinän rouskutuksen kuuntelu. Ja ratsastaminen tai ajaminen on kiva extra eikä pääsyy kaikkeen. ;)


Minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen maiju.a.okkonen@gmail.com

Minä ja ruuna Ahon Humu vuonna 2011.
Minä ja Selma syyskuussa 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

En tietoisesti julkaise minkäänlaista perustelematonta negaa, sitä saa elämässä vastaansa muutenkin. Tämä on minun muumimaailmani. ;)