tag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post6615995026857520420..comments2024-02-08T22:51:58.408-08:00Comments on Luokki ja satula: Verta ja suolenpätkiä (ei kuvia)Maiju Ohttp://www.blogger.com/profile/10325580907548381050noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post-67343511855979958772017-10-26T10:53:09.863-07:002017-10-26T10:53:09.863-07:00<3<3Maiju Ohttps://www.blogger.com/profile/10325580907548381050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post-26656819758311386992017-10-24T10:20:54.200-07:002017-10-24T10:20:54.200-07:00Vanha teksti tuli yhtäkkiä ajankohtaiseksi. On hyv...Vanha teksti tuli yhtäkkiä ajankohtaiseksi. On hyvä, että kirjoitit tästä silloin ja että minä satuin lukemaan. Nyt sitten myös livenä näkemään. Minulle ei ole enää muita vaihtoehtoja kuin ampuminen ja pulttipyssy hyvänä hätävarana.Co.https://www.blogger.com/profile/01504798929767666512noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post-91951687061331492952014-04-01T11:48:06.050-07:002014-04-01T11:48:06.050-07:00Kiitos! Itse pääsin Kainuun ammattiopistossa luont...Kiitos! Itse pääsin Kainuun ammattiopistossa luonto-ohjaajakoulussa kahdesti kengitysseppä Jussi Räihälän jalan anatomia -kurssille jossa avattin teurasjalkoja ja kaiveltiin jänteet, luut, nivelet ja kavion kerrokset esille. Ja kerran järkättiin sama Jussin koulutus tänne Nurmekseenkin seuran tiimoilta. Silloin jo tottui siihen hajuun ja "ällöttävyyteen", kiinnostavuus vei voiton. ;) <br /><br />Kyllähän se kuulemma sieraimista alkaa veri lentää kun nalli on päässyt päämääräänsä, niin sillälailla ajateltuna piikki toki on "siisti" tapa. Myrkyttäminen vai ampuminen... Siinäpä sitä on mukavaa miettimistä. Mutta kyllä tosiaan minäkin mieluummin kannatan nopeaa tapaa. Toki voi olla joku tilanne missä eläinlääkäri on jo muutenkin paikalla ja polle makaa valmiiksi henkitoreissaan missä voisin kuvitella piikinkin olevan ratkaisu.<br /><br />Teurastaja jotenkin hyvin sanoi, että "niin kauan kun ne on elossa, ne on meidän ystäviä, kavereita ja kumppaneita. Kun ne on pois tästä maailmasta ne muuttuu materiaksi." Tässä tapauksessa ruuaksi ihmisille ja koirille. Ja siinä sivussa tutkimuskohteeksi meille opiskelijoille. :D<br /><br />Sillon kun Kaurahattu-vainaan laitoin lihoiksi, jouduin valintaani perustelemaan lähipiirissä. Olisi pitänyt kuulemma kunniakkaasto haudata eikä ruuaksi laittaa. Noh, onko se sitten kunniakkaampi syöttää madoille kuin ihmisille, sitä en tiedä. Mutta sen tiedän ettei se hevonen siitä välitä (en välitä minäkään, voi minutkin syöttää koirille sitten kun henki on pois. :P ) ja että sillä ei varmasti ole kipuja eikä se varmasti lähde kiertoon. Ainoa kauppa johon voit luottaa on kauppa kuoleman kanssa, kun hevosesta on kyse.Maiju Ohttps://www.blogger.com/profile/10325580907548381050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post-79352309326208896252014-04-01T09:00:20.886-07:002014-04-01T09:00:20.886-07:00Todella mielenkiintoinen kirjoitus! Ihan alkoi har...Todella mielenkiintoinen kirjoitus! Ihan alkoi harmittaa, miksi meidän heppakoulussa ei aikoinaan päästy katsomaan hevosen avausta. Teuraskavioiden kanssa harjoittelimme kengitystä, mutta muita hevosen osia ei päästy näkemään. Jos joskus tulee tilaisuus niin menen kyllä heti, kaikesta ällötyksestä huolimatta...<br /><br />Niinhän se varmaan on, että meidän silmä on nykyisin tottunut aivan liian lihaviin hevosiin, ja pidämme nykyisin normaalipainoisena sellaista joka todellisuudessa on läski, ja normaalissa lihavuuskunnossa olevaa pidetään jo laihana. Se on kyllä harmillista hevosten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. <br /><br />Itselleni on aina ollut selvää, että mun hevoset lähtevät tästä maailmasta ampumalla, jos se vaa on siinä tilanteessa mahdollista. Tiedän, että moni suosii piikillä lopetusta, koska se on olevinaan "kauniimpi" tapa. Mutta ampumalla lopetus oikein tehtynä on kyllä kaikkein varmin ja nopein tapa. Mulla on ollut niin ihmeellinen tuuri, että vaikka olen jo yli 20 vuotta omistanut hevosia niin yhdestäkään en ole vielä joutunut luopumaan. Mutta jonakin päivänähän se väistämättä on edessä, ja siksi on asiaa tullut mietittyä jo moneen kertaan.Annahttps://www.blogger.com/profile/15502004033245388206noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post-15581640227402998442014-03-29T07:52:37.304-07:002014-03-29T07:52:37.304-07:00Kiitos! Kyllä omatkin tunteet sahasivat tilanteess...Kiitos! Kyllä omatkin tunteet sahasivat tilanteessa puoleen ja toiseen. Alusta saakka musta huumori kukki ronskisti. Mm kun luokkakaverini otti palan aivoja käsiinsä kuului vierestä "Ota järki käteen!" jne. :D Se ehkä irtaannutti meidät sellaisesta järkytyksestä.<br /><br />Suokki oli ollut kuntoluokassa 4 eli "lihavahko" joka on siis se vakio (liian yleinen, lisää aiheesta tekstissäni "Lisää massaa?") jopa kantakirjaoriilla. Ei siis mitenkään sairaalloisen lihava vaan sellainen perusputte. Koulun opetushevonen ollut ravipuolella, eli ei mitenkään ammattimaisessa treenissä kuitenkaan mutta liikkui. Ruokinta varmaan laskettu Hoptilla.<br /><br />Rotu vaikuttaa toki, suokki on kehittynyt pitämään lihansa niukalla sapuskalla ja sitähän ei tämän päivän ruokinta ole. Suokkien kohdalla täytyisi keskittyä proteiinin saantiin ja saada energiat alakanttiin. Oikeasti on aika jäätävää että 6-vuotiaan sydän on läskin peitossa! Mielenkiintoista olisi nähdä livenä todella lihavan hevosen aukaisu ja toisaalta myös vaikkapa huippuunsa treenatun kilpahevosen. Tuossa yllä mainitussa linkissä jossa poni avataan, näkyy hyvin suolta peittävä kellertävä rasva. <br /><br />Tuo sisuskalurasva on kuulemma parasta kaviorasvaa tervan kanssa keiteltynä! :D Pölösen Oiva sitä keittelee silloin tällöin. Haju on hurmaava.Maiju Ohttps://www.blogger.com/profile/10325580907548381050noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4414611294484121340.post-42986116105586351882014-03-29T02:38:28.118-07:002014-03-29T02:38:28.118-07:00Kiitos tästä kirjoituksesta! Vaikka se viekin omia...Kiitos tästä kirjoituksesta! Vaikka se viekin omia tunteita nyt laidasta laitaan.<br /><br />Ihmisistähän sanotaan, että on laihoja lihavia. Niitä, jotka ulospäin näyttävät hyvinvoivilta, mutta sisäelimet ovat rasva-ahdingossa. Oliko näillä hevosilla samaa? Vai oliko suokki vain lihava =) Tai voiko suomenhevosen "rasvaisuus" olla jotenkin suhteessa vuoden aikaan ja/tai rodun kylmäkestävyyteen suhteessa siihen toiseen hevoseen? Tyhmiä kysymyksiä ehkä. Mutta kas, kun tuo hevosen lihavuuskunto on päähänpinttymä ja tässä kohtaa herää taas kaikenlaisia kysymyksiä...<br /><br />Erityisen kiitollinen olen tästä valaistuksesta, jonka koin tämän lopettamisasian kanssa. Ei, että olisi omalla kohdalla ajankohtaista, ainakaan toivottavasti vielä hetkeen aikaan, mutta joskus sekin hetki koittaa. Jotenkin olen ollut piikin kannalla. Juurikin ehkä siksi, etten ole osannut ajatella kivääriä tältä kannalta. Nyt se kuitenkin nousee selväksi "suosikiksi".<br /><br />Valaiseva kirjoitus kaikenkaikkiaan!Co.https://www.blogger.com/profile/14263629079403388820noreply@blogger.com